#Ge 19/2024-
voorgaande
voorgaande
Blz. |
Korte beschrijving onderwerp 1e) 1893 - |
25 |
|
26 |
|
32- |
|
40 |
|
57 |
|
62 |
|
70 |
|
77 |
|
81 |
|
139 |
|
142 |
|
144 |
|
165 |
|
166 |
|
186 |
|
195 |
|
202 |
|
205 |
|
215 |
|
231- |
|
247 |
|
253 |
|
255 |
|
264 |
|
265 |
Zuivelfabriek Lochem is nr. 010 in lijst zuivelfabrieken - |
|
|
|
|
Lochem in ‘Boek Lankveld’ (nr. 010 Regio-
© versie Boek Jos Lankveld 2012
Lochem -
Geen venster -
Bron: http://www.frieslandfoods.com/nl/butter/news/Pages/Lochem%201906-
Friesland Foods Butter Lochem 100 jaar
De geschiedenis van een eeuw Lochem is als de geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie. Van tientallen boterfabriekjes uit het Berkelgebied is zuivelfabriek Lochem als enige overgebleven. Wat is het geheim van Lochem? Naast geluk van een goede ligging is het ook het vermogen om steeds weer tijdig in te spelen op veranderingen.
Aan het einde van de 19e eeuw verplaatste de bereiding van boter op de boerderij zich naar zuivelfabriekjes. Boeren rond Lochem speelden daar op in door in 1906 de coöperatieve Stoomzuivelfabriek & Melkinrichting Lochem op te richten. De landbouwcrisis in de dertiger jaren leidde tot lage melkprijzen voor de veehouders. De fabrieken rond Lochem bundelden hun krachten in een overeenkomst tot gezamenlijk verkoop van de consumptiemelk. Een eerste vorm van samenwerking was ontstaan.
Na de Tweede Wereldoorlog komt de melkveehouderij in een stroomversnelling. De melkplas groeit en alle ondermelk is niet meer nodig op de boerderij. Een discussie die reeds in 1916 voor het eerst was gevoerd werd weer opgestart. Kunnen wij niet meer waarde uit ondermelk halen door deze te verpoederen? Uiteindelijk leidt dit in 1951 tot het besluit van een achttal coöperaties om gezamenlijk de fabriek van Lochem te kopen en er een poedertoren neer te zetten. Lochem gaat verder als poederbedrijf “Berkelstroom”.
In 1965 vindt de volgende schaalvergroting plaats. Comego uit Zutphen, Berkelstroom uit Lochem en Condens uit Deventer vormen samen Coberco.
Lochem blijft de moderniseringen in de melkveehouderij en de zuivelindustrie volgen. De verstuivingcapaciteit wordt uitgebreid en de botermakerij groeit uit tot het centrale boterbedrijf van Coberco. Door steeds tijdig in te spelen op dergelijke ontwikkelingen bouwden de medewerkers van Lochem aan een sterke positie van hun bedrijf. Als in 1989 de NCZ integreert met Coberco komt de verkoop van boter en poeder naar Lochem en wordt het huidige hoofd-
Opnieuw staat Lochem voor grote uitdagingen. De Europese zuivelhervormingen zullen grote invloed hebben op de afzetmogelijkheden voor de boter-