#NH/2024-10-08

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Baarsdorpermeer

Baarsdorpermeer CZ. De Ster  1891 - 1969

Stukje tekst uit boekje ‘Aurora’ Opmeer een zonsondergang van Volkert J. Nobel - 1993 *  - zie bij Opmeer


‘De Ster' overleeft - als vereniging - ‘Aurora'

In 1891 besluiten enkele veehouders in de Baarsdorpermeer om hun melk voor gezamenlijke rekening te gaan verwerken. In een stolpboer­derij wordt een kaasmakerij ingericht. Het is het begin van wat zal uitgroeien tot een (kleine) cooperatieve zuivelfabriek, die ‘De Ster' wordt genoemd.


Op 12 mei 1936 breekt er brand uit in de boerderij-fabriek. ‘De Ster' gaat in vlammen op.

 

Van de coöp. Zuivelfabriek ‘De Ster' in de Baarsdorpermeer, in 1891 ingericht in een stolpboerderij en op 12 mei 1936 verbrand, is slechts een schilderij bewaard gebleven. (Foto NH Zuivelarchiej)


In de op 17 juni gehouden bestuursvergadering (van ‘Aurora’ Opmeer) wordt er naar de ver­brande ‘Ster' geïnformeerd. Directeur Veldstra deelt mee dat er een brief is gestuurd, waarin hulp wordt aangeboden. `De fabriek in Sijbekar­spel haalde er melk vandaan en dat is een punt voor ons om daar ook eens rond te kijken'. De directeur krijgt toestemming om ook alle leden/leveran­ciers van ‘De Ster' schriftelijk te benaderen. Met daarin de mededeling dat ‘Aurora' voornemens is ‘er over eenigen tijd een wagen te laten loopen'.


Op 30 juli ligt er een brief van ‘Ster'-secretaris jan Worp op tafel. ‘We gaan een nieuwe fabriek bouwen en willen graag eens praten over jullie voor­nemen om een melkrit naar de Baarsdorpermeer in te lassen'. Dat gesprek is overigens nimmer gevoerd. En op 10 oktober 1936 wordt een nieuw gebouwde fabriek in gebruik genomen. Binnen vijf maanden na de brand!


Op 22 mei 1957 zitten voorzitter en directeur van ‘Aurora' om de tafel met de directeur en de voorzitter van ‘De Ster'. Om te praten over een nieuwe grensregeling en mogelijk zelfs een of andere samenwerkings­vorm.


In de bestuursvergadering van 17 juni blijkt dat deze bespreking niets heeft opgeleverd. ‘Wanneer `De Ster' blijft bestaan komt zij jaarlijks f 50.000,- te kort om een zelfde melkprijs als ‘Aurora' uit te betalen. Het gaat niet aan om als ‘Aurora' dat bedrag bij te passen. De kaasproduktie kan er worden vergroot, maar dan dient de pekelcapaciteit te worden uitgebreid. De fabriek zal dan gedurende de winter een maand of vijf dicht moeten. Directeur C.A. Berkhout van ‘De Ster' vreest dan een verloop van zijn leden/leveranciers en kan zich met dat voornemen niet verenigen. Het heeft dus geen zin de gesprekken voort te zetten', aldus voorzitter jan Glas.


“De Ster' blijft buiten de gesprekken, die leiden tot de geboorte van de CV ‘Noord-Holland'. Het is of  ‘De Ster', na alles wat er is gepasseerd, weigert zich onder de vleugels van ‘Aurora' te nestelen. Op 2 november 1969 sluit `De Ster' zich aan bij de CV `Noord-Holland'. Een paar weken later worden de laatste kwaliteitskazen in de Baarsdorpermeer geproduceerd. Als vereniging heeft ‘De Ster' de vereniging ‘Aurora' overleefd!



* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII

   Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993  http://www.westfriesgenootschap.nl

Uit Boekje over ‘Aurora’ Opmeer ‘Een zonsondergang’ - V.J. Nobel 1993 - Stolhoevenreeks XVIII (zie onderstaand ook tekst van blz. 117>)

 Zuivelfabriek ; De ster’ Baardorpermeer                                                                                                        Bron: Gedenkboek 50 jr. N-H. Zuivelbond - 1956



   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

 1891 Statuten Coöp. De Ster met namen 1e deelnemers