versie-7.0

voorgaande

voorgaande

#NBr 29/2024-10-08

Bavel

Bron: foto en tekst via Bavel digitaal    via: link-1


‘Foto’s uit de oude doos’               

Deze ansichtkaart kregen we van familie toen we 1,5 jaar geleden in Bavel AC kwamen wonen. Wellicht leuk om op de website te zetten bij de oude foto's.
Met vriendelijke groet, Mathieu van Bemmel (juni 2005)

Deze foto is afkomstig van een oude ansichtkaart van begin 1900. Deze heeft in 2005 te koop gestaan op e-baay. Het is een foto van de oude boterfabriek " St Brigida". Wij vroegen ons eerst af, waar de fabriek precies had gestaan, totdat Ton Janssena ons van het antwoord voorzag:


Ik ben niet oud genoeg om de situatie op de foto's te kunnen herinneren. Maar volgens mij heeft de boterfabriek op de hoek Kerkstraat Haantje / Dorstseweg gestaan, tegenover de vroegere dieren- en doe-het-zelf zaak van Jansen, en niet aan de Brigidastraat. De oude melkfabriek met dezelfde naam is eind jaren 70 afgebroken en er zijn toen huizen gebouwd. De foto "Kerkeind" is op hetzelfde punt genomen, ongeveer kijkend vanuit de Seminarieweg richting kerk en meubelzaak Bastiaansen. Het grote gebouw op beide foto's is hetzelfde. Het huis aan de rechterkant van de foto is het huis waar alleen de schoorsteen te herkennen is, is waar de dierenzaak en doe-het-zelf zaak van Jansen was. Het huis met de franse kap naast de melkfabriek verderop in de Kerkstraat staat er nog. Het paard met wagen op de foto draait vanaf de Kerkstraat de Oude Bredaseweg in, richting molen. Ik hoop dat dit iets kan verduidelijken van de oude foto's.

Met vriendelijke groet, Ton Janssena

bron: http://users.bart.nl/~leenders/turfzout/bavel.html (link-2)                               geplaatst 09-02-2007


Veeteelt

Verplaatsen we ons naar de tijd voor 1800 dan zien we op de hogere gronden de akkers. Op de lagere plekken overheerst het gras. Hier en daar ligt wat verstrooid bos, bijvoorbeeld het uit de Middeleeuwen stammende Lindenhout.
Bavel ontwikkelt zich als een echte agrarische gemeenschap met voornamelijk gemengde bedrijfsvoering. Dat wil zeggen veeteelt, akkerbouw en grasteelt voor hooi. Een eigen molen heeft Bavel voor 1800 nog niet. De boeren van Bavel moeten in de periode van 1650 tot 1800 gebruik maken van de molen op de Goudsberg bij Strijbeek.

[....]
Een andere belangrijke agrarische activiteit is de oprichting van een coöperatieve stoomzuivelfabriek in 1900 in de herberg van Cornelis Bruininkx. Negenentachtig deelnemers brachten met elkaar 493 koeien in. Dat is gemiddeld iets meer dan vijf koeien per boer!


De fabriek startte in 1901 met een stoommachine van 8 pk. Jarenlang lieten de heren bestuurders zich bij de vergaderingen worstenbrood met koffie serveren, een traditie die pas in 1970 in onbruik raakte.

In die jaren boterde het in de zuivel al lang niet meer. Melk- en boterfabrieken fuseerden en in 1978 kocht de Bredase makelaar Stok het complex van de coöperatieve van Bavel op. Nu staan er woningen.

Foto’s via www.home.deds.nl/.../brigidastraat_boterfabriek.jpg

Boek: Boeren en boter in Bavel - B. Hulshof 1986

RANB-19-2  #div.

RANB-19

Bavel St. Brigida  1911-1957

St. Brigida gaat in 1957 op in St. Martinus Breda en sluit



# = J.C. Dekker / in nw venster


 RANB kaart-18-2

Bavel CZ. St. Brigida 1901 - 1957

link-1

link-2

  1901-05-12 Statuten Coöp Sint Brigida te Bavel

 Knipsels CZ. Bavel

Foto’s via www link1 en link2


   Geen venster - hier ophalen - www.zuivelfabrieken.nl


 Ophalen volledig  1901-05-12 Statuten Coöp Sint Brigida te Bavel