#Ge 19/2024-10-19

voorgaande

voorgaande

versie-X7-3

  © versie Boek Jos Lankveld 2012

Uit zjb. ‘65 blz. 149 Meer over Coberco (opgericht 28 okt. 1947) -n ‘65 aantal deelnemende bedrijven 81. De verkoop van ondermelk van de C.Z.N.Z. geschied in samenwerking met de Comego onder de gemeenschappelijke naam Cova.


Bron Geschiedenis lijst Friesland-Coberco

1899 Steenderen opgericht in 1899 Als Andi in 1967 onderdeel van Coberco

1905 Lochem in ‘52 “De Berkelstroom” in 1965 Coberco

1908 Balkbrug per 1970 Coberco

1918 Nijkerk Coöp. “De Volharding” in 1981 naar Coberco. Volmij was merk tot 1996

1920 Huizen Oprichting “Eerste Gooishe Coöp. Melkinr.” Als Schaap-Kaas BV. wordt deze in 1985, via de NCZ., onderdeel van Cob. NCZ. in 1922 opger. in ‘86 geint. in C.

1947 Deventer Coöp. Melkcentrale Deventer. In 1965 als C.C.D. opgegaan in Coberco

1962 Borculo oprichting Coöp. Weiprod. F. in 1991 over genomen door Cob.

1965 Zutphen oprichting Vennootschap onder Firma Coberco Samenvoeging van activiteiten van Comego te Zutphen, Berkelstroom te Lochem en Cond. F te Deventer

1969 Zutphen VOF Coberco wordt Verenigde Coöp. Melkproduktenbedrijf Coberco g.a.

1970

1970 Ede Coberco neemt Riedel - frisdrank - over

1978 Coberco fuseert met Vecalac (oa. Zwolle)

1979 Nijmegen Molkerij Lent fuseerd met Coberco en...sluit

1984 Coberco fuseerd met CZ. Den Ham

1985 integratie NCZ. met Cob. met vestigingen in Meppel, Amsterdam, Huizen, Lochem

1991 Fusie tussen Coberco, Heino-Krause, HoVo, Ormet  (Enschede) en Tubbergen

1997 Fusie tussen Coberco Friesand Domo (Friesland Dairy Foods), Twee Provinciën en de ZOH tot Zuivelcoöp. De Zeven Provinciën U.A. Tegelijkertijd ontstaat de onderneming Friesland Coberco Dairy Foods Holding N.V. alle aandelen in de onderneming zijn in handen van Zuivelcoöp.De Zeven Provinciën.

Merken Coberco en Domo (in Nederland) worden vervangen door Friesche Vlag

2001 Friesland Coberco koopt Nutricia Dairy & Drinks Group van Kon. Nutricia NV. met merken als Chocomel (1932) Nutroma (1949) Fristi (1986) eb Extran (1987) Onderdeel hiervan zijn ook Vestigingen in Bornen (België) en div, zuivelondernemingen in Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Roemenië

In 1971 neem Cob. Roomcentrale Ballegoijen over Was in 1939 opgericht inals Eindhovense Roomcentrale en in 1971 (?) verhuist naar Nuenen


1947 Opr. Coöp. Melkcentrale Deventer door een vijftal deelnemers In 1955 produceerd deze ook Condens. In 1965 als Condensfabriek Deventer opgegaan in Coberco

19?? Kaaspakhuis Meppel NCZ. opend. Later bij overname NCZ.  in handen van Coberco

1964 Tientallen Gelderse en Overijsselse zuivelbedrijven vonden elkaar korte tijd later - 1964/5 - in samenwerkingsverbanden als Vecomi (van Doetinchem tot Arnhem en Ede-Wageningen), Andi (Angerlo, Dieren en coöperaties in de omgeving) en Vecolac (rond Zwolle).

De grote samenwerkende bedrijven in Zutphen, Lochem en Deventer sloten zich eveneens in 1965 aaneen in de Vennootschap onder Firma Coberco.

De ontwikkeling van deze samenwerkingspatronen ging gepaard met concentratie van tientallen plaatselijke coöperaties tot een veel kleiner aantal regionale bedrijven.

Zo ontstond op 30 augustus 1962 de zuivelcoöperatie De Zuid-Oost-Hoek uit een fusie van de coöperaties van Oosterwolde en Elsloo, ook weer een samenwerkingsverband dat in de latere fusie-geschiedenis een belangrijke rol zou spelen.

1969 Coberco neemt Riedel - Frisdrank - over Zat eerst in Leiden maar ging naar Ede voor het goede grondwater

1970 Coberco, begonnen als bundeling van Zutphen, Lochem en Deventer, concentreerde in 1970 met 33 deelgenoten als coöperatieve vereniging tal van activiteiten in Zutphen. Via de overname van de frisdrankenindustrie Riedel uit Ede kreeg de nieuw gevormde coöperatie dat jaar toegang tot de snel groeiende welvaartsmarkt voor dranken en sappen. Toen het jaar daarop ook Vecomi en Mel-Ami (Borculo, Ruurlo) toetraden (Vecolac wachtte tot in 1979), was in oostelijk Nederland een machtsblok ontstaan met een enorme plas melk, een uitgebreid assortiment producten en prachtige perspectieven voor verdere groei en bloei. Als kaas, boter, melk, toetjes, poeders en mixen daar al niet voor konden zorgen, dan waren er nog de sterke frisdrank-merken. Zij bestreken vanaf 1973 het hele scala van verfijnd-luxueus tot massaal-populair.

In dezelfde tijd versterkte Coberco zich op vele fronten door overnames, integratie en verdere sanering. Zij had minder last van opstandige en kritische leden. In 1985 kreeg de Gelders-Overijsselse onderneming met toen 18.000 aangesloten veehouders haar eerste buitenlandse vestigingen door de overname van Madibic in België en Frankrijk. Haar positie op de kaasmarkt versterkte ze aanmerkelijk door de overname van NCZ, en er werd verder gesneden in het nog resterende bestand aan fabrieken. Een enkele keer leidde dat tot heftige reacties van het personeel. Zo legden in november 1985 de bijna driehonderd medewerkers van de Arnhemse vestiging even het werk stil uit protest tegen een sluiting die een einde dreigde te maken aan 106 jaar zuivelproductie in de Gelderse hoofdstad. Ze hadden succes, want er werd voor nog eens achttien jaar een nieuw perspectief voor Arnhem gevonden.

Het leek logisch dat er in de algehele heroriëntatie van de nieuwe tijd een contact tot stand kwam tussen Noord en Oost. Maar een eerste studie naar de mogelijke voordelen van fusie of vergaande samenwerking tussen FRIESLAND Frico Domo en Coberco leidde in 1992 tot de conclusie dat het voorlopig meer complicaties dan voordelen zou opleveren. Vijf jaar later, na tal van aanpassingen bij beide ondernemingen, kon het wel. In 1997 fuseerde FRIESLAND Dairy Foods met Coberco en de ‘vrije coöperaties’ De Zuid-Oost-Hoek en Twee Provinciën tot één grote Friesland Coberco Dairy Foods. Bestuur en directie verbonden zich aan de zware inspanningsverplichting om qua melkprijs een aantal goed draaiende referentie-bedrijven te evenaren. Minstens zo belangrijk was de ambitie om verder door te groeien als marktgedreven onderneming met een evenwichtig opgebouwd productenpakket met sterke merken en goed renderende posities op groeimarkten. Dat waar te maken zou nog jarenlang de volle inzet eisen van allen die met de onderneming verbonden waren. Er werd veel in de steigers gezet en opgebouwd, met als binnenlandse bekroning in 2001 de overname van het de Nutricia Dairy & Drinks Group met merken als Chocomel, Fristi en Extran. Maar vooral het stroomlijnen van de kaasproductie, nodig om de kostprijs te matigen, vroeg ingrijpende saneringsmaatregelen.

Ook een grote onderneming kan zich, zoals de eerste zeven jaren van de nieuwe fusie-onderneming hebben bewezen, niet handhaven zonder strijd. Maar 125 jaar zuivelhistorie heeft ook aangetoond dat in saamhorigheid problemen in kansen kunnen worden omgezet. Een open venster naar de wereld, durf en gevoel voor de markt zijn daarvoor nodig.

Klaas Jansma

1991 Fusie tussen Coberco Heio-Krause HaVo Ormet en Tubbergen

1992 Bodegraven: Coberco neemt Kaashandel Twaalfhoven B.V. over

Hardinxveld-Giesendam: Oprichting Kaashandel Culemborg BV. (Bouter Kaas) Twee Provinciën was een van de aandeelhouders In 1998 door FC resterende aandelen gekocht

Ook uit boek Zevenaar Gelderse fabrieken in 1999 nog fabriek in Nuntspeet van Nestlé

Boek Zevenaar blz. 8: Het zuivelconcern Coberco werd in 1965  opgericht. De oorspronkelijke vennootschap onder firma ontstond uit het samengaan van de Condensfabriek in Deventer, de melkpoederfabriek Berkelstroom in Lochem en Comega in Zutphen. Vijf jaar na de oprichting werd de vennootschap op aandrang van de boeren omgezet in een coöperatieve vereniging en kreeg het de officiële naam  “Coöperatieve Melkproductenbedrijven Coberco GA.” In dat jaar werd ook de frisdrabnkenonderneming Riedel in Ede een onderdeel van Coberco

Boek Zevenaar “De Liemers” was een N.V. Pas op 31 aug. 1978 verden de statuten zo aangepast dat m’n een onderdeel kon worden van Coberco - blz 23 -later (?) werd de naam van de Coöp. veranderd in “Coberco Deli”

Op blz. 25 iets over beeindiging groothandel van Coberco in Arnhem en Achterhoek, in 1974. “Zevenaar” nam deze over en ging er mee door. “Ligro” ging daarna ook de 110 Coberco- venters bevoorraden. In 1980 stopte dit ook Zevenaar was hiermee in 1967 gestart - groothandel in levensmiddelen


Zevenaarboek blz 62


Coberco: van dorpscoöperatie tot multinational.

Uit: Het Gelders Dagblad van 13 september 1997; door Henk Brummelman.

"De fusie van Coberco met drie Friese coöperaties is door de media al uitgeroepen tot de megafusie van de eeuw. Het is ook niet niets als je in een klap uitgroeit tot de op twee na grootste zuivelproducent ter wereld (alleen het Zwitserse Nestlé en het Franse Danone zijn groter). Coberco was met een omzet van 3,7 miljard gulden al geen kleintje, maar de nieuwe onderneming krijgt een omzet van ruim negen miljard en verwerkt meer dan vijf miljard liter melk. Dit staat in een schril contrast met de kleine dorpscoiïperaties die aan de basis van Coberco stonden. Het verleden van Coberco op een rij:


Rond 1900 telden Gelderland en Overijssel zo'n 160 zuivelfabriekjes, zo staat te lezen in "Bakermat van de Nederlandse Zuivelindustrie", geschreven door Piet Willemsen uit Brommen en Klaas de Wit uit Gorssel. Iets meer dan de helft van die bedrijven was door een cooperatie gesticht. Daar zaten ook heel kleine "handkrachtfabriekjes" bij, niet veel groter dan een schuur. Deze moesten het al snel afleggen tegen de stoomzuivelfabrieken.


De stoot voor de stichting van coöperatieve stoomzuivelfabrieken gaf de GOZ, de Geldersch-Overijsselsche Zuivelbond, die nog tot 1991 heeft bestaan. Ook de Geldersch-Overijsselsche Maatschappij van Landbouw speelde een belangrijke rol bij het in één richting krijgen van de neuzen van de veehouders. Het toont aan dat op zuivelgebied beide provincies altijd al een eenheid hebben gevormd. Het begrip fusie is de betrokken boeren nooit vreemd geweest. Als er ergens een modernere boterfabriek met grotere centrifuges werd gesticht, betekende dat automatisch de uitschakeling van een aantal kleintjes. De geschiedenis van de zuivel is dan ook doorspekt met fusies en bedrijfssluitingen. De Wit heeft uitgezocht dat in Gelderland en Overijssel zeker 336 zuivelfabrieken hebben gedraaid. Daar zijn er nu nog een twintigtal over.


De komst van Coberco in 1965 had een belangrijk aandeel in die sanering. De oorspronkelijke vennootschap onder firma is ontstaan uit het samengaan van de COndensfabriek in Deventer, de melkpoederFabriek BERkelstroom in Lochem en COmego in Zutphen. Vijf jaar na de oprichting werd de vennootschap op aandrang van de boeren omgezet in een coöperatieve vereniging en kreeg het de officiële naam "Coöperatieve Melkproductenbedrijven Coberco GA". In dat jaar werd Riedel in Ede een onderdeel van Coberco.


Jarenlang zaten de zuivelfabrieken vast aan een bepaalde regio om de eenvoudige reden dat de bussen melk met paard en wagen of tractor werden aangevoerd. Dat veranderde met de invoering van tankmelken, begin jaren zeventig.


De tankwagens konden een veel groter gebied bestrijken. Dat had tot gevolg dat begin jaren zeventig een hele serie fabrieken dicht ging: onder andere Dinxperlo, Gendringen, Linde (bij Vorden) en Lochem (De Cloese). In 1977 ging eveneens een hele serie fabrieken dicht, waaronder die in Ruurlo en Silvolde. Een jaar later - 1978 - volgden Apeldoorn, Eibergen en Lichtenvoorde. Vier van de vijf boeren lieten hun melk toen al per tankauto afvoeren. In 1980 sloten weer drie fabrieken. Uit het Coberco jaarverslag van dat jaar blijkt dat er toen al negentig procent "tankmelkers" stonden genoteerd.


Ondertussen bleef Coberco maar groeien. Een klapper was 1981 toen De Volharding in Nijkerk werd overgenomen. Drie jaar later kwam daar De Eendracht in Den Ham bij. In dit laatste decennium (1991) werd Borculo Whey Products een volledig onderdeel van Coberco en in een aparte divisie ondergebracht. In datzelfde jaar kwam een fusie tot stand met vier zelfstandige coöperaties: HoVo in Raalte (consumptiemelkproducten), Heeten (kaas), De Eendracht in Tubbergen (melkpoeder), Ormet in Enschede (consumptiemelkproducten) en Heino Krause (melkpoeder). Hiermee bestreek het werkgebied onderhand (op het westelijke rivierengebied na) het grootste deel van Gelderland en Overijssel.


De expansie is nog niet voorbij. Door de jongste fusie behoort de helft van de Nederlandse veehouders tot dezelfde coöperatie, die 12.000 medewerkers kent. De helft ervan werkt in het buitenland, zodat het nieuwe concern zich met recht een multinational mag noemen. Deze gigant krijgt een nieuwe naam. De naam Coberco leeft straks alleen nog als merknaam voort".




Prov


49

51

53

55

57

59

61

63

65

67

72

75

77

boek Zevenaar   99

in geld.

















1965-1997

Coberco te Warnsveld ‘72 Zutphen















Gelderland

Aalten Adm. de Ruyterstr. 10

x

x





B/D




x

x

-


N-Holland

Amsterdam












x

x


Gelderland

Angerlo Dorpsstr. 99

x

x





B/D




x

x

x


Gelderland

Apeldoorn Deventerstr. 53











x

x

x


Gelderland

Arnhem Westervoortsedijk 124







C/B




x

x

x

x

Gelderland

Balkbrug Coevorderw. 15 /sinds1970 Cob.









B


x

x

x


Gelderland

Bathem Dorp 188









B


x

x

x



Beltrum

x

x





B/C/D








Gelderland

Borculo  Needsew.23  Coberco

C

C





C





x

x


Gelderland

Borculo - Needsew. 23 Weiprod











x

x

x

x

Overijssel

Borne Bornebroeksestr. 29











x

x

x


Gelderland

Deventer Harderwijkerstr. 6 C. Cond. G-O.









B

x

x

x

x


Gelderland

Doetichem  Spoorstr. 39











x

x

-


Gelderland

Ede Concordial. 24











x

x

x


Gelderland

Eefde Zutphensew. 172











x

x

x


Gelderland

Eibergen Hupselsew. 11











x

x

x


Gelderland

Epe Gelriaw. 15

x

x









x

x

x


Overijssel

Goor Haaksbergerw. 1

x

x









x

-

-


Gelderland

Hardenberg Stationstr. 7









D/B


x

x

x


Overijssel

Hellendoorn Reggew. 9-11

x

x







C/D


x

x

x


Gelderland

Hengelo

x

x













Overijssel

Holten Stationstr 4











x

x

x


Utrecht

Hoogland Zevenhuizerstr. 24











x

x

x


Gelderland

Hummelo Keppel

x

x













Overijssel

Kampen Ijsseldijk 32











x

x

x


Gelderland

Laren Holterw. 3

x

x









x

x

-


Gelderland

Lichtenvoorde Ziewentsew. 4

x

x









x

x

x


Gelderland

Linde

x

x













Gelderland

Lochem Kanaalstr. “Berkelstroom”

x

x








x

x

x

x

x

Gelderland

Loenen Voorsterw. 43











x

-

-


Overijssel

Markelo Grotestr. 2

x

x









x

x

x


Gelderland

Oene

x

x













Overijssel

Olst J. Schamharstr. 27

x

x









x

-

-


Gelderland

Rijssen Graaf Ottostr. 53











x

x

x


Z-Holland

Rotterdam












x

x


Gelderland

Ruurlo ?

x

x









x

-

-


Gelderland

Silvolde Pr. Bernhardstr. 54











x

x

x


Gelderland

Steenderen Toldijkseweg 21 was Andi ?

x

x









x

x

x

x

Gelderland

Terschuur Hoevelakenseweg 122











x

x

x


Gelderland

Terwolde Twelloseweg 79


x









x

-

-


Gelderland

Varseveld Boterstr. 7

x

x









x

x

x

x

Gelderland

Vorden

x

x













Overijssel

Vriezenveen Almelosew. 47-49











x

x

x


Gelderland

Wageningen Churchillw. 35-37











x

x

-


Gelderland

Wehl

x

x













Overijssel

Wesepe Raalterweg 57

x








B


x

x

x


Overijssel

Wierden Marktstr. 33-35

C

C







C


x

x

x


Gelderland

Wilp

x

x













Gelderland

Winterswijk Tuberweg 6

x

x









x

x

x

x

Gelderland

Zelhem Veeninkbrinkseweg 2

x

x









x

x



Gelderland

Zutphen C. Verkooporg. G-O. Comego










x

x





Zevenaar Deli 1992















































   Coberco aantekeningen / hulppagina

Blz.

Korte beschrijving onderwerp                            1965 - 1997



230

Samenwerking die leidde tot het ontstaan van Coberco

231

Diagram van ontstaan Coberco: 1965 Samenvoeging Condens (Deventer), Berkelstroom (Lochem) en Comego (Zutphen) . Met in 1972 fusie


met Vecomi (Arnhem)

232

....In 1965 werd besloten tot een vennootschap van de collectieve melkhandel en melkverwerking in het GOZ gebied. Deze vennootschap bestond uit de melkhandel Comego te Zutphen de poederfabriek Berkelstroom te Lochem en de Condensfabriek te Deventer. De nieuwe naam werd Coberco. Deze vennootschap Coberco werd in 1970 omgezet in een coöperatie waarvan de fabrieken en later ook de individuele veehouders lid konden worden...

235

...In 1970 werd de exploitatie van coöperatie De Croese (Lochem)  aan Coberco overgedragen.. Dit geschiedde ook met het bedrijf in Eefde.

Van de fabrieken van Aalten, Eibergen, Beltrum, Laren en Lichtenvoorde - ze vormden sinds 13 nov. 1968 een topcoöperatie ‘De Graafschap’- ging de exploitatie per 3 jan. 1971 in handen van Coberco...CZ. Burculo volgde per 1 jan. 1972

237

...De Coöp. Centrale Kaasmakerij te Winterswijk - samen met Beltrum en Lichtenvoorde - werd begin 1969 overgedragen aan Coberco. De CZ. Van Winterwijk volgde per 4 jan. 1970 die er één bedrijf van maakte

238

Eind 1970 hadden reeds 34 zuivelbedrijven de exploitatie overgedragn aan ‘Coberco’. O.a per 16 febr 1970 CZ. Varsseveld. Ook CZ. Zelhem ging dat over naar Coberco. Per 1 jan. 1970 kwam de exploitatie van  CZ. Dinxperlo in Coberco handen, de fabriek werd gelijk gesloten.

In maart 1972 volgde er een grote fusie van Coberco en Vecomi (Arnhem e.o.) Nieuw naam werd Verenigde Coöp. Melkindistrie  ‘Coberco’ G.A. Hoofdzetel werd Zutphen.

241

De fabriek in Zevenaar werd - pas -  per 31 aug. 1976 overgedragen aan Coberco. CZ. Gendringen  was al eerder, per 3 jan. 1971 overgedragen aan Coberco en wed stilgelrgd per 1 nov. 1972

243

In 1979 ging de exploitie van ‘Molkerij Lent’ te Nijmegen over naar Coberco en werd deze melkinrichting gesloten.. Als een van de laatste kleine fabrieken rond Nijmegen besloten de leden van CZ. Groesbeek het bedrijf over te dragen aan Coberco, waarna deze fabriek kort daarna werd gesloten.





268

Zuivelfabriek Buren is nr. 105 en106 in lijst zuivelfabrieken -  Bijlage-2



Coberco in ‘Boek Lankveld

Coberco - aantekeningen

  [--------------Comego lid-------------]

 Nog lang niet volledig / B = Berkelstroom / C = Condens Deventer / C = Comego / x = coberco

Is nog al ingewikkeld: bv Heino was lid van Berkelstroom en Comego maar werd geen Coberco lid

Leidse Courant 1992-02-15 - in systeem


.....Na de Tweede wereldoorlog, in 1952, wordt in Lochem de coöperatieve melkproductengabriek ‘De Berkelstroom’ opgericht en vier jaar later in Deventer de Condensfabriek (Deventer). In 1965 gaan beide fabrieken samen met Comego uit Zutphen dat zich toelegt op de verkoop van overmelk, op in de vennootschap CO(Ndensfabriek)BER(kelstroom)CO(mego).

In 1970 biedt Coberco als coöperatie aan de leden de mogelijkheid om de exploitatie van hun plaatselijke bedrijven aan Coberco over te dragen.

Ree Mattheussens, die in 1972 als directeur bij de jonge coöperatie in dienst treedt en vorig jaar - 1991 - met pensioen ging, heeft in die twintig jaar tientallen bedrijven begroet én....in totaal zeventig bedrijven gesloten. Vorig jaar werden de de laatste vier coöperaties ingelijfd.


Previous (left) naar pagina-01 voorgaande pagina