#NH/2024-10-08

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

De Weere                                                                         (uit boek Aurora-Opmeer *)

Zie ook bij Benningbroek over stop fabrieken in WOII

In de loop van 1943 worden op last van de Duitse bezettingsautori­teiten tal van kleine zuivelfabrieken gesloten. Op grond van dit ‘Melkleveringsbesluit’ wordt een rayonindeling ingevoerd. Zo krijgt ‘Aurora’ opdracht de melk te verwerken van de boeren, die o.a. leveren aan de fabrieken ‘De Hoop’ in De Weere, ‘Oostwoud’ en ‘Benning­broek’.


Na de bevrijding op 5 mei 1945 blijft dit ‘Melkleveringsbesluit’ voor­lopig van kracht. Om de praktische reden dat er niks is: geen brandstof, geen banden, geen wagens, geen paarden.


Op 3 mei 1946 zijn alle veehouders vrij in hun keuze.

De veehouders van de coöp kaasfabriek ‘De Hoop’ in De Weere hebben vóór 3 maart hun keuze al bepaald. Hun fabriek wordt niet meer opgestart. Zij kiezen voor ‘Aurora’.


* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII

   Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993  http://www.westfriesgenootschap.nl

De Weere

De Weere CZ. De Hoop 1908 - 1945

Oosterboekelweg 50-52 in De Weere in 1993. Op de hoek nabij de Driestedenweg. Sinds 1988 het onderkomen van het kampeerautobedrijf Boranka                                                                                                          (Foto Jan Beenken)

De coöp. Zuivelfabriek “De Hoop” in De Weere. Opgericht in 1908. Na de bevrijding in 1945 niet meer opgestart.

Officieel per 3 maart 1946 gesloten                                                                             (Foto NH Zuivelarchief)



Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl