#11c/2020-
voorgaande
Marrum C.Z. De Marrum 1891 -
http://www.erfskipterpdoarpen.nl/histories/Nederlands/Datwarentijden/Molkfabryk.htm
Andries Dijkstra
Het boerenbedrijf in Friesland maakte in de jaren 1880 -
Op 5 mei 1891 werd bij kastelein Strooisma in Marrum een bijeenkomst belegd als gevolg waarvan de oprichting van de eerste cooperatieve Zuivelfabriek in Ferwerderadeel een feit was. In datzelfde jaar werd voor fl. 14.860,-
Het jaarverslag van de "Coop. Stoomzuivelfabriek Marrum. Boekjaar 12 Mei 1908 -
Na een kort inleidend schrijven werd de lijst van leden opgenoemd, hun woonplaats, het aantal koeien en het aantal stemmen wat dat in de cooperatie opleverde. In dat jaar waren er 99 leden met 1271 koeien terwijl er een kleine honderd niet-
In hett betuur hadden zitting: D.Y. van der Werff, D.J. van der Mey, K. de Groot en C. Meekma terwijl de raad van commissarissen werd gevormd door T.W. Jensma, F.J. Stienstra, S. Roeda en G. Dijkstra.
Dan nu even wat wetenswaardigheden aangaande het personeel. Op 12 mei 1909 stonden de volgende personen op de loonlijst:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Het personeel heeft om de 10 dagen één dag vrij, terwijl Zondags 2 vrij zijn. Aan loon betaalde de cooperatie deze mannen fl. 9.786,50 en er werd dat jaar 5.677.703 kg melk verwerkt.
Gefabriceerd werd:
155.164 kg boter fl. 97.595,09
128.695 Edammers, 12.217 commisie
1250 Middelb. en 259 Nagelkazen fl. 90.426,60 1/2
verkocht aan melk enz. fl. 10.195,41 1/2
-
fl. 298.195,11
De bruto opbrengst per kg melk: 5,25 cts ruim.
Maar hoe tevreden de leden ook waren over het bedrijfsresultaat, ook toen in 1909 was er al sprake van een milieuprobleem! Er moest wat gebeuren, zulks kon men niet toelaten!
"Met de Gezondheidsdienst werd overleg gepleegd inzake het vervuilen van de slooten achter de fabriek door het afvalwater. Teneinde hierin verbetering te brengen zal getracht worden het vervuilde water door den Ferwerder poldermolen in de vaart te brengen".
In 1909 verliet directeur U.Kooistra Marrum. In het jaarverslag schreef hij een woord van afscheid.
Een paar citaten daaruit:
" Ruim 12½ jaar ben ik nu alhier werkzaam geweest en deze jaren waren van veel belang voor den landbouw in het algemeen en voor de zuivelbereiding in het bijzonder. Na jaren van malaise kwamen betere tijden".
Hij vervolgt zijn epistel met de grote veranderingen diezich hebben voorgedaan bij het maken van boter en kaas, de verscheidenheid aan machines die daartoe werden aangeschaft en de noodzakelijke uitbreiding van de gebouwen die dat met zich meebracht. Bij dat alles benadrukte hij de "meest gewenschte medewerking en van bestuur en Commissarissen, en van de ledenvergadering".
Na goed tien jaar was de melkproduktie toegenomen met zo'n 3 miljoen kg, bovendien was de melkprijs dat laatste jaar één cent de kg hoger. Welnu, men kan begrijpen dat zulks en de boer en de kooperatie weer nieuwe moed geeft. Kooistra gaat verder met het vaststellen van het grote persoonlijke belang voor een ieder bij het lidmaatschap van de cooperatie. Woorden als "mede-
In 1916 was er groot feest in Marrum ter gelegenheid van het 25-
Echter, als gevolg van zware concurrentie van grotere zuivelbedrijven moest de fabriek in 1979 haar deuren sluiten hetgeen veel commotie in Marrum veroorzaakte. Het verlies aan werkgelegenheid in samenhang met het vertrek van jonge gezinnen was moeilijk te verteren. Deze gevoelens werden o.a. tot uiting gebracht door het plaatsen van een rouwadvertentie in de Leeuwarder Courant:
GSV adres (op 180 gr.) Lage Herenweg 2 Westernijkerk
Geen frame -
▲ Google Street View voormalige zuivelfabriek en directeurswoning Marrum
▲ Zuivelfabriek Marrum TOEN en NU
▲ Marrum voorjaar 2019 voormalige zuivelfabriek en directeurswoning foto’s Hendrik S de Vries
Marrum -