#Ge/2020-12-20

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Oene CZ. De Hoop 1895 - 1976

Oene

Coöp. Stoomzuivelfabriek “de Hoop” - Oene

De Coöp. Stoomzuivelfabriek “de Hoop” aan de Keizerstraat. De melkfabriek werd opgericht in 1895. Men begon als handkrachtfabriekje op een boerderij. Vervolgens werd een nieuw handkrachtfabriek gebouwd, dat in 1898 werd ingericht voor stoomkracht. In 1823 werd de fabriek verbouwd en vergroot.


De eerste directeur was de heer Wieldraaier, en in 1915 de heer H. Mulder. Sinds 1934 is aan de fabriek een melk-inrichting verbonden en legt men zich hierop speciaal toe. Een filiaal en depót was in Apeldorm gevestigd.

Fok- en contróleverenigingen enz. werden gesteund. Tevens was de fabriek aangesloten bij het “Botercontrolesta-tion Gelderland-Overijssel” te Deventer. Melkfabriek “De Hoop” in Oene werd in 1976 gesloten.

 BroNn:      http://www.veluweland.nl/lokaal/oene_geeft_de_hoop_niet_opx2026x2026_3210533.html#.VYAm6Okw-70


Oene geeft 'De Hoop' niet op…….

17-09-2014 06:03 VAN DE REDACTIE (www.veluweland.nl)

door Dick van der Veen

OENE - De sluiting van de Coöperatieve Roomboterfabriek , De Hoop' in 1976 is voor Oene van historische betekenis. Uit het oog, zeker niet uit het hart. Dat blijkt op een avond in en door het Kulturhus, waar de ruimte bijna ontoereikend is om met elkaar herinneringen op te halen. Henrike Reinders brengt de zaal in de sfeer met een resumé. Interviews met de laatste der mohikanen kleuren her verhaal in en de beelden van Erwin Stok geven het laatste zetje. Links en rechts staan attributen die ‘van gisteren vandaag maken'.

Wat een paar dozen uit het archief van de laatste directeur De Koning niet teweeg kunnen brengen! Bij de oprichting op 13 mei 1895 staan directeur Wieldrager en vier werknemers voor de klus. De deelnemende boeren hebben 1 tot 15 koeien. Al spoedig levert men melk aan Engeland en Frankrijk. Met de kwaliteit is het maar zo zo. Het bestuur gaat op de fiets naar een boer die van fraude wordt verdacht om ter plekke te controleren. Het zit er steeds bovenop. Lange werkdagen, ook op zaterdagavonden aan de bak, voor een loon van 17 stuivers per dag. Problemen met een directeur, de aanschaf van een melkwagen met geleend geld, de omzetting in een stoomfabriek; het vergt veel van de bestuurders. Ook dan al inkrimping van personeel door mechanisatie. Ooit werkten er 25 mensen en dat aantal slonk met de jaren. Als de 92-jarige Dalhuisen, de laatst levende bestuurder, de naam van eerste bestuurder Bonhof voorbij hoort komen zegt hij verrast: dat is mijn grootvader van moeders kant. Henrike krijgt de zaal stil als ze hoogtepunten voorleest uit het werk van mevrouw Mulder, echtgenote van een andere directeur. Het elektrisch licht in 1921, een voorman die niet de melk maar de jenever als witte motor beleeft, besmettelijke ziekte, de bouw van weer een nieuwe fabriek, het leidt tot een hoofdpijndossier. De benoeming tot Hofleverancier in 1934 en de onthulling van het Koninklijk wapen door wethouder Heering zijn hoogtepunten.

Eerste hand
Dalhuisen vertelt over de sluiting. Hij ging nog enige tijd als bestuurder door onder de vlag van Gelria en Coberco. Henk Moes, laborant, deed de deur dicht. ,,Ik stond een jaar in een lege fabriek. Het controleren op de boer was soms geen pretje. Ik zei een keer tegen de zoon van een boerin dat het gereedschap beter schoon moest worden gemaakt. Als ik in de buurt fietste ging ik zo ver mogelijk de berm in…." Hij verhaalt kostelijk over bijvoorbeeld zure melk in de hondsdagen. Henk Draaijer vertelt over de wijze van bereiden, verklaart waarom sloten soms wit waren en legt de werking van apparatuur uit. Na de pauze dissen Oenenaren in onderlinge gesprekken feiten en anekdotes op, geholpen door illustraties. En zo komt deze avond De Hoop tot leven!

  1895 Statuten met namen



   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl