#Ov/2020-
voorgaande
voorgaande
1 — Herre Kingma — 6 juli 2009 @ 12:16 am
Interessante informatie over de roomboterfabriek Statum. Er is zeker meer bekend over deze fabriek, die in de jaren ’70 van de XIX eeuw begon als afroomstation voor de boeren uit de omgeving. Er zijn ook documenten te vinden in het Kingma archief, ondergebracht in het TRESOAR te Leeuwarden.
Statum (ook de naam van het huis aan de Statumweg/Kingmaweg) werd gesticht door mijn overgrootvader Marten Kingma, die zich vanuit Sneek, waar hij medefirmant was van een oliemolen van de familie Kingma, aan de voet van de Lemelerberg vestigde, aanvankelijk met een steenfabriekje, gekocht van de grote Amsterdamse ondernemer Dirk Blikman Kikkert, maar ook met het doel om heide te gaan ontginnen.
Dat leverde aanvankelijk te weinig op om van te leven met zijn grote gezin, maar de toepassing van de net in Denemarken uitgevonden melkcentriguge bleek een uitkomst.
Alle zeven zonen van Marten werden eveneens zuivelfabrikant, o.a. in Balkbrug, Gramsbergen, Wierden, Ruinerwold, Meppel, Staphorst, Nieuwleusen, Uffelte, Oldemarkt enzomeer, een hype zouden we vandaag de dag zeggen. Alle fabrieken en fabriekjes (sommige waren zeer beperkt van opzet en omzet) verdwenen onder druk van de opkomende coöperaties. De laatste, die geliquideerd werden, waren de fabrieken in Meppel en Lemelerveld (Statum) rond 1945.
Deze geschiedenis en de roerige belevenissen van het echtpaar Marten Kingma en Agneta (Netje) J.C. Brüninghausen, die na een diepgaand familieconflict Friesland verlieten, zijn uitvoerig beschreven in het boekje ‘Dekzand’ van de hand van dr H.Nicolai (nog een enkel exemplaar verkrijgbaar bij ondergetekende). Recent is ook een boekje verschenen over de enige nog draaiende zuivelfabriek in Brazilië, gesticht door een kleinzoon van Marten en Netje Kingma, die in 1907 naar Brazilië emigreerde.
Met een Braziliaanse nazaat van deze pionier zijn we deze week nog in Lemelerveld geweest op zoek naar haar roots. Uiteraard ben ik zelf ook geinteresseerd in gegevens en geschiedenis van huis en fabriek Statum.
Herre Kingma, Delden.
2 — martijn — 18 juli 2009 @ 11:48 pm
hoi ik ben de eigenaar van het huis aan de kingamaweg en zou er wel eens meer over willen weten van de stichter en bouwer van dit huis marten kingma.
3 — herre kingma — 21 juli 2009 @ 3:08 pm
Martijn e.a., wie meer wil weten over Marten Kingma, stichter van Statum, moet het boek ‘Dekzand’ lezen van Dr H. Nicolai, uitgegeven door de Kingma Stichting. Daarin ook de relatie met de familie van Lawick van Pabst. Er zijn nog een paar ex. verkrijgbaar (prijs € 15,-
4 — Frank van den Hoven — 23 februari 2016 @ 10:32 pm
Heeft iemand wellicht weten te achterhalen wat de reden was om deze fabriek de naam Statum te geven? Ik ken deze naam verder alleen als voormalig buurtje bij het Friese dorp Makkum (tegenwoordig in dat dorp opgegaan). En ik zie ergens op het internet dat er ergens in deze regio een buurtvereniging Statum is. Is die dan naar deze fabriek genoemd?
5 — Harry Woertink — 24 februari 2016 @ 9:15 pm
De Kingma’s komen uit Friesland. Het oudste deel van de plaats Makkum werd vroeger Statum genoemd. Je ziet vaker dat bij nieuw vestiging elders de naam van de boerderij/huis een link krijgt met de oorsprong.
Eind 1800/begin 1900 adverteert P.Kingma Lemelerveld in kranten met aanbiedingen van verse eieren van zijn hoederpark Statum en ook met geurige roomboter van zijn roomboterfabriek Statum, aan klanten toe te sturen als postpakketjes. Tegenwoordig noemen we dat online shoppen.
6 — Frank van den Hoven — 24 februari 2016 @ 11:40 pm
Dank voor uw reactie heer Woertink. Mijn vraagteken kwam omdat ik hieronder las dat de oprichter van de fabriek uit Sneek kwam en niet uit Makkum. Maar hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Herre_Kingma lees ik dat de Kingma’s wel Makkumer roots hebben, dus dat verklaart dan inderdaad zoals u al stelt dat men soms, zo ook hier, een naam ‘van thuis’ toekende aan een pand e.d. in de nieuwe woonplaats.
▲ Over Kingma’s
Babbelbox www.oudommen.nl http://www.oudommen.nl/kingma-
Via mail ontvangen bij oude site www.zuivelhistorienederland.nl
Ik heb met belangstelling gelezen in/op uw site en vond daar ook gegevens over de zuivelactiviteiten van mijn familie (Kingma) in Meppel (in casu mijn grootvader Herre Rinia Kingma en zijn later overleden broer Tjeerd Herre K.), Staphorst (Reiner Kingma, broer van mijn grootvader). Naast voor mij onbekende zaken, lees ik ook over een aantal feiten, die in onze familie anders zijn “overgeleverd”.
De fabriek in de Catharinastraat in Meppel, zichtbaar op de foto, werd rond 1912 flink uitgebreid en was beduidend groter dan die in Staphorst, exporteerde op Duitsland en Nederlands Indie en kreeg zijn melk en room ook via afroomstations o.a. in Nieuwleusen, Hasselt, Ruinerwold, Uffelte en later Staphorst. Helaas heb ik geen cijfers over productie, omzet enz.
Men had al in een vroeg stadium vrachtauto’s, experimenteerde in het laboratorium met “nieuwe producten”. De fabriek werd ca 1905 beschreven in een landelijk tijdschrift (ben de naam kwijt, maar heb het artikel) als een voorbeeld van een zeer moderne, zeer hygienisch werkende zuivelfabriek. Vanaf de late jaren ’20 ging het bergafwaarts en liquidatie volgde in – ik dacht – 1942. de bedrijfsgebouwen werden in de jaren ’50 verkocht en zijn nu in gebruik als kringloopwin-
Andere broers van mijn grootvader hadden fabriekjes in Balkbrug (Jan), Wierden (daar zat Reiner, die later naar Staphorst ging), Hardenberg (de eerste fabriek van mijn grootvader voor hij via Ruinerwold naar Meppel trok), Oldemarkt (Marten jr), Lemelerveld (de oudste vestiging van de Kingma’s gesticht door mijn overgrootvader, Marten sr. die in 1862 met zijn echtgenote naar Lemele trok. Daarvoor was hij medefirmant met zijn broers Hylke en Herre Rinia Kingma (oom en naamgenoot van mijn grootvader) in de oliemolen in Sneek, die weer een nevenvestiging was van de oliemolens van de familie in Bolsward en Makkum, waar de oudste anno 1764 stond. Deze oliemolen werd gebouwd met geld verdiend met rederij en Oostzeehandel, in Amsterdam aangeduid als de moedernegotie.
..................
Met vriendelijke groet,
Herre Kingma
Geen venster -
▲ 1891 Wierden 1895 stop en gaat verder in Staphorst
▲ 1895 Staphorst
▲ 1897 Rouveen
▲ 1893 Oldemarkt
▲ 1899 Meppel / Rouveen / Ruinen / Uffelte
▲ 1898 Balkbrug
▲ 1901 Nieuwleuzen / Den-
▲ 1903 Hasselt -
▲ 1889 Hardenberg
Ging niet door Boeren stichtten een eigen boeren-
▲ 1984/ ‘86 Lemelerveld
J. Kingma
M. Kingma
P. Kingma
POZC 1903-
Deelnemer aan Botercontrolestation Gelderland-
Firma H. en T. Kingma te Meppel eigenaars der fabrieken te Meppel, Ruinen, Uffelte en Rouveen.
Ander Kingma’s waren:
Lemelerveld Stoomzuivelfabriek ‘Statum’ M. Kingma
Oldemarkt Stoomzuivelfabriek M. Kingma
POZC 1908-
Balkbrug, ...... De nieuwe coöperatie, met nw stoomzuivel-
DDa 1912-
Aan het einde van het jaar 1911 waren in de provincie Overijssel drie zuivelfabrieken minder door opheffing, één daarvan was de fabriek van de firma Jan Kingma en Co. te Balkbrug
POZC 1908-
.....Te Nieuwleuzen werkt naast de nieuwe coöp. Stoom-
▲ 1898 Ruinerwold
De fabriek van Kingma Rouveen
bron: 100 jaar melk an diek. Staphorst 2005 -
Aangezien de zuivelfabriek van Kingma te Staphorst erg goed draaide en ook veel Rouveense boeren hun melk aan deze fabriek leverden, was het niet verwonderlijk dat de familie Kingma ook trachtte te Rouween een fabriekje van de grond te krijgen.
Op 22 mei 1897 (de Staphorster fabriek draaide toen juist een jaar) kocht Reiner Kingma daartoe van Klaas Smit Lzn. een perceel brinkgrond op het Albert Wupsland bovendijks (thans Oude Rijksweg 487) te Rouween, groot 2.60 are. In hetzelfde jaar bouwde hij daarop een fabriek met een afmeting van 7 bij 17 meter. Voor het bouwen van deze fabriek had hij op 22 juni 1897 vergunning gekregen. Het fabriekje draaide op stoomkracht. Machinist was Klaas Kooiker, die later smid was op Gemeenteweg 23 te Staphorst (schoonzoon Arend Groen zou dit bedrijf voortzetten).
De fabriek van Kingma had één melkrit, die lange tijd gedaan zou worden door Hendrik Brouwer.
Op 26 augustus 1899, kocht Kingma van de familie Hoeve op het Hendrik Albertsland (thans Oude Rijksweg 497) een stuk grond, waarop hij een woning liet zetten. Na zijn overlijden op 20 juli 1903 werd zijn broer Herre Rinia Kingma eigenaar. Na diens verscheiden op 4 juni 1910 werd het huis op het Hendrik Albertsland en het fabrieksgebouw op het Albert Wupsland op 19 oktober 1910 verkocht. Bij de verkoop van het fabrieksgebouw werden alle zaken die tot de inventaris behoorden, uitgezonderd.
De woning werd door de gemeente Staphorst aangekocht, terwijl het fabrieksgebouw met woning en de er voor liggende huisplaats eigendom werd van de brievengaarder Arend Dunnink Jzn. Laatstgenoemde verkocht het geheel op 21 februari 1929 weer aan de elektricien Harm Horstede Czn. De voormalige boterfabriek staat er nog steeds.
De fabriek van Kingma Staphorst
bron: 100 jaar melk an diek. Staphorst 2005 -
We moeten het eigenlijk hebben over de familie Kingma. Deze van oorsprong Friese familie exploiteerde op meerdere plaatsen zuivelfabrieken.
Zo was er in januari 1895 een aanvraag om in Staphorst een oude school te mogen huren om een zuivelfabriek in te mogen beginnen. Deze werd afgewezen, wel werd er op 13 april op verzoek van Reinier Kingma vergunning verleend tot het stichten van een boterfabriek te Staphorst.
Samen met zijn broers Hylke Jansz. en Herre Rinia Kingma, olieslagers te Sneek en Marten Kingma boterfabrikant te Lemelerveld kocht Reinier Kingma van de Meppeler houthandelaar Berend Timmer een huis en erf op het Jan Hendriks Vosland te Staphorst.
Nog in hetzelfde jaar werd de oude op het terrein staande woning gesloopt en vervangen door een Stoomzuivelfabriek met woonhuis. De fabriek werd getooid met de naam ‘Tubantia’. Dit is een oude naam voor Twente.
Toegezegd was de melk van 600 koeien. De melk-
Men kreeg echter ook tegenslag want op 15 november 1897 brak er brand uit in de fabriek 2200 pond boter verbrandde.
Het beheer over de fabriek werd voor de drie broers waarschijnlijk gevoerd door Reiner Kingma, een zoon van Marten Kingma uit Lemelerveld. Hij woonde in deze periode in elk geval in Staphorst.
Op 20 juli 1903 overleed Reiner Kingma te Apeldoorn. Hij was ongehuwd en kende vele lichamelijke en psychische klachten. Tot zijn erfgenamen had hij zijn broer Herre Rinia Kingma benoemd. Deze olieslager uit Sneek verkocht op 9 november 1905 zijn aandelen in ‘Tribantia’ aan Marten Kingma zuivelfabrikant en landbouwer te Lemeleveld.
Nadat Marten Kingma op 13 juni 1912 ook het aandeel overgenomen had dat in het bezit was van zijn zoon, de Staphorster Boterfabrikant Reiner Kingma (dat deze op 18 maart 1911 van zijn oom Hylke Jansz. Kingma uit Sneek had gekocht), verkocht hij huis, fabrieksgebouw, schuur, tuin en erf op 3 april 1914 aan Klaas Tuin Lzn.
Bij de verkoop was niet inbegrepen de machineketel en alles wat tot de uitoefening van het zuivelbereidingsbedrijf had gedient. In deze tijd exploiteerden de Kingma’s nog wel een zuivelfabriek in Meppel.
Plaatst |
Naam eigenaar / korte toelichting |
Knipsel 1 |
Laatste |
Einde |
|
|
|
|
|
H R Kingma / werd in ‘98 overname van Fritzlin |
1891- |
|
||
1e fabriek van Riemer / Salland 1e bericht 1889- |
1889- |
|
||
Ontromingstation / 24 nov. ‘03 stoomzuivelfabriek in werking |
|
|
||
Oudste vestiging gesticht door Marten sr. .....1e naam bij adv. was zoon Jan. |
|
|
||
3e fabriek |
1899- |
|
||
Ontrominstation - |
|
|
||
H.R Kingma / 1e knipsel grondaankoop |
1893- |
|
||
? alleen bij De Wit ??- |
|
|
|
|
Reiner Kingma >† 20 juli 1903 - |
1897- |
|
||
? |
|
??- |
|
|
Ruinerwold 2e fabriek Ontromingstation. Werd in 1903 Coöp. “Oosteinde” |
|
1900- |
|
|
Riemer Kingma Boterfabriek Ontromingstation |
1897- |
|
||
Ontrominstation. |
|
??- |
|
|
Reimer, ging later naar Staphorst |
1891- |
|
De zuivelfabriek van Gebr. H. en T. Kingma te Meppel
Voorlopig
Uit de zuiveljaarboeken 1926 t/m 1935 blijkt dat in de Stoomzuivelfabriek van Gebr. H. en T. Kingma in die tijd; boter, kaas, melkpoeder, cafeïne en consumptiemelk fabriceerde. D.w.z. een volwaardige zuivelfabriek en geen melkinrichting
Op 6 september 1940 nam de Coöperatieve Zuivelfabriek Rogat De ‘filiaalhouder’ en melkbezorging over -
Kort na de oorlog waren er nog steeds vier zuivelfabrieken in Meppel die melk uitventen. (26 stuks + de XX bezorgers van Kingma) Als laatste bleef Rogat over na de sluiting van CZ. Nijeveen in 1962.
Distributie vond toen al plaats vanuit een nieuw filiaal -
Meer informatie op www.kingmakkum.nl/index........ / en in www.kingmakkum.nl/........pdf
1e adv met ‘Kingma’/ ‘roomboter’ = M. Kingma
adv op ‘Kingma’/ ‘roomboter’ = J. Kingma fabriek Statum
adv met ‘Kingma’/ ‘roomboter’ = M. Kingma Roomboter-
en kaasfabriek Statum
Zoon Jan -
Het gaat hier op zoon Marten, geb. 1870
DDa: 1916-
De firma Kingma heeft te Lemelerveld een nieuw Zuivelbedrijf gebouwd en geïnstalleerd.
Aantekeningen...
#Kingma -
Zuivelhistorienederland.nl