#Li/2020-08-04

voorgaande

versie-7.0

Pro Infantibus -Voor de kinderen’ - Begonnen als ‘melkkeuken’ - meer  

 Knipsels ‘melkkeuken ‘Pro-Infantibus’ te Maastricht

Maastricht Melkinrichting ‘Pro Infantibus’ 1908-1959

Maastricht - 2/3

Via http://forum.mestreechonline.nl/forum/mestreech-maastricht/mestreech-kort-klein/u-zoekt-wij-vinden/3708-melkfabrieken


Melkinrichting Pro Infantibus (1908-1959)


De Melkfabriek Pro Infantibus ('Voor de kinderen') was een initiatief van de Vereeniging Pro Infantibus (1907), die de strijd aanbond met de buitenproportionele kindersterfte in Maastricht. In de zomermaanden van dat jaar bleek de helft van alle pas geborenen van dat jaar gestorven te zijn. Door de oprichting van een melkkeuken wilde men de sterfte voorkomen.


De in de melkkeuken bereide gesteriliseerde melk zou op doktersadvies gratis worden uitgedeeld aan armlastige kinderen. Anderen zouden een kleine vergoeding moeten betalen. Het idee kwam overwaaien uit Brussel, waar in 1897 een dergelijke melkkeuken was opgericht.


Het consultatiebureau en de melkkeuken (later melkinrichting Pro Infantibus geheten) gingen op 8 oktober 1908 van start op het adres Onze Lieve Vrouwekade 12, evenals een créche voor peuters. De zusters Onder de Bogen kwamen na enkele jaren te hulp toen de particuliere handen te kort schoten. De krappe huisvesting deed de melkinrichting in maart 1916 verhuizen naar Langs de Maas 37, spoedig uitgebreid met aangrenzende panden in de Kwadevliegenstraat, Hoederstraat 8 en Langs de Maas 38. Ook het consultaiebureau en de créche verhuisden mee.


De onteigeningsprocedures die vooraf gingen aan de bouw van de Wilhelminabrug en de doorbraak door de straatjes achter het stadhuis, zorgden voor een nieuwe verhuizing. In 1930 kocht Pro Infantibus het terrein 'Alsdorf' aan, gelegen aan Onze Lieve Vrouweplein 17. Hier werden de nieuwe melkfabriek en het consultatiebureau gevestigd. Créche Juliana zou enige tijd 'zwerven' en uiteindelijk eindigen aan de Grote Looiersstraat 23.


De melkfabriek werd beëindigd in 1959. De panden werden in 1961 aangekocht door de MABRO en later gesloopt. Nu is dit het Hondertmarck'hofje'.


Literatuur:

C.P.F. Andreas, Pro Infantibus en Créche Juliana, pioniers in de strijd tegen de kindersterfte. Het artikel is opgenomen in het bundeltje: Bonne et Servante, uit de geschiedenis van de Maastrichtse vrouw, Maastricht 1986.


Ubachs/Evers, Historische Encyclopedie Maastricht.

 Melkinrichting Pro-Infantibus (1908-1959)

Zie ook link https://www.mik-kinderopvang.nl/over-mik/ons-verhaal/  2-1-2018

Melkinrichting ‘Pro Infantibus’, gebouwd in 1931                                                                                                        Bron afbeelding:  Boek 40 Jr. VVZM - 1948

voorgaande pagina naar pagina-01 volgende pagina

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina voorgaande pagina