#Li/2020-
voorgaande
Geplaatst als © versie
Sittard -
Driekwart eeuw zuivel in Sittard
Het boek over de geschiedenis van St. Rosa is een helder geschreven kroniek van gebeurtenissen die typerend waren voor veel fabrieken in Nederland.
In 1913 begonnen 42 melkveehouders een kleine coöperatieve melk-
Problemen met de boterverkoop leidden tot het besluit om een kaasmakerij te bouwen. In 1927 kreeg Sittard hoog bezoek, toen minister Kan van Binnenlandse Zaken de kaasfabriek opende.
Zes jaar later begon St.Rosa met de productie van roomijs. In 1935 kwamen rijstepap en chocolademelk in het assortiment, dat al eerder was uitgebreid met karnemelkse pap en yoghurt.
De fabriek werd in 1948 het hoofdkantoor van de Coöperatieve Zuivelvereniging Zuid-
Zoals in veel andere plaatsen waren medewerkers lang verbonden aan de zuivelfabriek. Directeur Frans Cremers bleef vanaf de oprichting tot zijn pensioen in 1956 bij St.Rosa. In dat zelfde jaar kwam een nieuwe melkfabriek gereed.
De schaalvergroting ging verder in 1964 na een fusie met coöperaties in Midden-
In 1986 verwerkte Campina Sittard 46 miljoen kilo melk. Maar dat was niet genoeg om de fabriek in stand te houden. De productie werd geconcentreerd in andere, grotere fabrieken; op 8 april 1987 kwam de laatste fles melk van de lopende band. Overigens bleef de zuivelindustrie in Zuid-
Harry Strijkers/Jean van Haen, Driekwart eeuw zuivelbereiding in Sittard; Van Sint Rosa, Sibema tot Campina.
Het boek is verkrijgbaar bij museum Het Domein in Sittard (expositie tot 5 januari 2014) en bij boekwinkels in Sittard: Krings, Brandstraat 23, 6131 CS Sittard, tel 046-
▲ Tekst Boek Driekwart eeuw zuivel in Sittard
Geen frame -