#Li/2020-08-04

voorgaande

versie-7.0

Stramproy -2/2

Stramproy St. Antonus Abt 1892-1966

 Geplaatst als © versie

2 januari 1893  Van melk naar boter


Op 2 januari in 1893 start de boterfabriek in Stramproy. Daar gaat wel het nodige aan vooraf. Sinds mei 1892 kunnen boeren met hun melk in Tungelroy terecht, waar een ‘fabriek’ door Jean Ament is opgericht.

Maar de boeren uit Stramproy willen al snel een eigen coöperatie. Na de oprichting van een bestuur in november 1892 begint de boterfabriek. De officiële naam luidt: Samenwerkende Melkerij en Boterbereiding van Stramproy.

De opgerichte commissie huurt drie kamers en de kelder in het huis van Driek Stevens en diens zus Johanna, midden in het dorp (nu de Julianastraat, vroeger postkantoor Stevens), een locatie die volgens de berichtgeving in het weekblad Kanton Weert geen belemmering hoeft te betekenen. Daarvan is mogelijk niet iedereen zo overtuigd, want in 1895 starten enkele boeren een fabriekje in het Heijeroth ‘in de Hei’ bij Lempens, onder het patronaatschap van St.- Benedictus. In 1908 sluit deze coöperatie zich aan bij die in het dorp, die vanaf 1900 al overgegaan is op stoomkracht met de welluidende naam Coöperatieve Stoomroomboterfabriek St.-Antonius Abt te Stramproy.


In 1926 groeit de coöperatie uit zijn voegen en wordt besloten samen te gaan met de fabriek uit Tungelroy.

http://www.gemeentearchiefweert.nl/Leren-en-Werken/Van-melk-naar-boter   Nw venster

2e Stoomroomfabriek


Of dat alles nog steeds functioneerde op dezelfde plek werd mij uit de geraadpleegde literatuur niet helemaal duidelijk. Maar in 1926, de coöperatie groeit als kool – werd het plan opgevat samen te gaan met Tungelroy. Zo kwam het tot een grote en, laten we zeggen, échte fabriek, gelegen aan de rijksweg naar Weert tussen Stramproy en Tungelroy.


Het is deze bouw die we hier vastgelegd zien door P. Lenaers. Jammer genoeg is op de foto niet de bouw van de directeurswoning, links ervan, te zien. Ondertussen is de fabriek allang gesloten en ook het totale gebouw heeft de tand der tijds niet kunnen doorstaan. Schoorsteen en het achterste deel (rechts op de foto) werden gesloopt. Het voorste deel met het spitse dak is er nog. Samen met de voormalige directeurswoning is het voor een oplettende voorbijganger een markant gegeven over de geschiedenis van deze plaats.


http://www.gemeentearchiefweert.nl/Leren-en-Werken/Van-melk-naar-boter   Nw venster gebruik link

voorgaande pagina

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina