#NBr/2020-
voorgaande
voorgaande
▲ 1933 Juni 25 jr. Jubileum CZ, De Eendracht St.-
St. Anthonis -
St. Antonis CZ. De Eendracht 1907 -
Voorgaande geplaats bij Oploo
▲ Via www.
▲ Boekaankondiging 26-
https://www.omstreeks.nu/cultuur/boek-
Boek over reilen en zeilen Melkfabriek
SINT ANTHONIS -
Het boek staat vol verhalen over allerlei aspecten van het reilen en zeilen van de melkfabriek. Zo wordt het ontstaan van de plannen voor een coöperatie voor melkbewerking en de realisering van die plannen uitvoerig beschreven. Het verzamelen van de melk dat ‘romkar varen’ werd genoemd wordt verteld door verschillende mensen die daar zelf nog aan hebben meegedaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de melkfabriek ook een speciale rol en daar kan men ook iets over lezen. Na enkele decennia werd er naast melk ook kaas bereid, men moest met de tijd mee. Directeuren zoals de bekende Herman Miedema en Leon Jansen speelden een belangrijke rol, in de fabriek, maar ook in het dorpsleven. De moderne tijd van “alles moet groter” speelde de melkfabriek parten en er moest gefuseerd worden waardoor De Eendracht in 1975 ophield te bestaan. De verhalen worden opgesierd door talloze foto’s, ook van enkele mensen die op de fabriek gewerkt hebben, zodat het verleden weer gaat leven.
Het boek is op een degelijke wijze gedrukt op A4 formaat en telt 183 pagina’s. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden op de ledenbijeenkomst op 13 september, aanvang 20.00 uur, waarna Angeline Aben een presentatie zal verzorgen over de historie van de romfabriek. Over de geschiedenis van de romfabriek zal de heemkundevereniging ook een kleine tentoonstelling verzorgen in de melkfabriek die bezocht kan worden één uur voor en één uur na de openluchtvoorstellingen "In de schaduw van de rômfabriek" van 15 tot en met 24 september door de Stichting Openluchtspel Oploo door bezoekers van de voorstelling. Daar zal het boek ook te koop zijn voor de prijs van €17.50.
Niet duidelijk Stoomzuivelfabriek Concordia te Oploo, met directeur H. Miedema, ruim 9 mln. Kg. melk.
Geplaatst bij St. Anthonis gezien Directeur Miedema!
Deel 3 van een 5-
Bron: https://www.tunnis.nl/oploo-
Coöperatieve zuivelfabriek De Eendracht
SINT ANTHONIS -
De oprichting en vooral de vestigingsplek van de römfabriek had de nodige voeten in de aarde, want Sint Anthonis en Oploo streden om de eer. Uiteindelijk werd gebouwd halverwege de beide dorpen. De uit Friesland afkomstige Herman Miedema, die in Sint Anthonis trouwde met Anne-
Tijdens de oorlog draaide de rômfabriek heel lang door, want de Duitse bezetter liet het begaan. Wel maakten de Moffen die het immense zoeklicht op het Rondveld bemanden, gebruik van de douches van de vijf medewerkers van de fabriek.
In september 1944, toen de geallieerden snel oprukten vanuit België, werd de sfeer grimmiger. Duitsers vluchtten en stalen ook in de Sambeekse Hoek fietsen en alles wat reed.
Toen de bevrijders op 25 september de buurtschap passeerden, was de feestvreugde groot. De hoerastemming bleek echter voorbarig.
Een fanatieke groep Duitsers, die zich had verschanst bij Overloon, beschoot de ook in de buurtschap opgestelde geallieerden.
Terwijl enkele gezinnen kozen voor evacuatie naar veiliger oorden, bleven anderen manmoedig en plichtsgetrouw op de eigen boerderij. Op initiatief van NCB-
Het bleek een veilig onderkomen, want toen er ruim twee weken later een einde kwam aan de beschietingen, konden alle aanwezigen levend de schuilplaats verlaten.
Kort na de Tweede Wereldoorlog telde de rômfabriek vijf medewerkers:
Thij van de Steeg (staand), Pètje Wientjes (midden). Voor v.l.n.r.
Bert Reijnen, Harrie Wientjes en Victor Miedema (zoon van de directeur).
▲ Via www....
Sluiting Kaasfabrieken Sint Anthonis en Cuyk als nieuwe kaasfabriek Rijkevoort gereed is!
Geen frame -