Broek in Waterland 1871-1872
Broek en Waterland Bron: Proefschrift V.R.IJ. Croesen - 1932 ophalen
Blz. 088. .............
Het schijnt, dat het succes in Engeland aansporing is geweest voor een Engelsman om ook in ons land, in het jaar 1871, een poging in die richting te doen.
Hij gaf aan een in Engeland vertoevende Nederlander, de Heer J. Muller, opdracht te Broek-in-Waterland een fabriek op te richten. Deze werkte aanvankelijk onder leiding van genoemde Heer Muller, die evenwel na korte tijd in gelijksoortige functie naar Waddinxveen ging. De fabriek kwam daarna enige tijd onder beheer van een zekeren C. Schermerhorn, die voor de kaasmakerij uit Amerika naar Engeland gehaald was en werd vervolgens het eigendom van een zekeren Hofman, die door mij onbekende redenen korte tijd daarop failliet ging, waarna de fabriek kwam stop te staan. Er werd Derby en zware Amerikaansche kaas gemaakt. Na het faillissement werd de inventaris gekocht door een 20-tal veehouders uit Wieringerwaard, die daar in 1872 een kaasfabriek inrichtten (zie blz. 89 en 110).
Uit Boek “de Wit / Willemsens” - 1995 blz. 112
Bijna tegelijk met Waddinxveen - ook 1871 - slechts enkele maanden later, werd het - eveneens - particuliere bedrijf Broek in Waterland gesticht. Dat geschiedde door J. Meuler, die er zware Amerikaanse en Engelse Derry- kazen produceerde.
Tekst uit Gedenkboekje N-H Zuivelbond
Fabrieken Bond Mensen, (1906-1956) ophalen
[....] In 1871 stak in Broek in Waterland een Rotterdamse firma met een inrichting voor de fabricage van Amerikaanse en Derby-kaas van wal. De apparatuur van deze „fabriek” werd een jaar later reeds overgenomen door een combinatie van boeren uit de Wieringerwaard, de N.V. Wieringerwaarder Maatschappij tot bereiding van Kaas. .........
Tot heden - dec. 2016 - in geen enkele courant iets kunnen vinden over het kaasfabriekje in Broek in Waterland....
Bodegraven ‘3e in ons land’
Waddinxveen ‘1e in ons land’
Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl