#NH/2020-08-06

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Het consumptiemelkbedrijf van ‘Noord-Holland’ - meer in Boek ‘Een begeerlijk product’  (P. V. Druenen) - 1991 blz. [068]>

Heiloo - Melco

Heiloo Div. 1926?- 1955? / Melco - 1958- 2008

Fabrieken in Heiloo - Uit ‘Boek de Wit’ / en Zuiveljaarboeken

Eigenaar, naam en straat

Zuiveljaarboek

Produc(ten)

Lid van

Opmerking

L. E. Stuveling EHHM Burenweg 76

ZJB. ‘26-’49*

Cons. Melk / ‘47 ook boter

Lid BCZH. ‘29 / 47 VVZM

* ZJB. ‘47-’49 “wordt door 7 Coöp. Zuivelf. geëxpl.”

De Zwijger (?)

ZJB. ‘26

Cons. melk



P. Frans (Rijksstraatweg)

ZJB ‘35 - ‘41

Boter en Cons. melk

Lid KCNH ‘41


J. Speur ‘Welgelegen’ (Westerweg)

ZJB ‘35 - ‘41

Boter, kaas en cons. melk

Lid. KCNH. ‘35







Melco KanaalwegCentrale Melkinr.

ZJB ‘58 sluiting 2008



Coöp. Centrale Melkinrichting. G.A. (N.H.)

ZJB. ‘51-’55

Heiloo Burenweg 76 Coöp. Melkinrichting Combinatie “M.I.C.A.” (G.A.) te Alkmaar afd. Heiloo...

Afd. Chef  L. A. Stuverling, boter en cons. melk, lid BCNH. - Let op het gaat hier dus om L. A. Stuve(r)ling

1927 Iets over de ‘kaasfabriek’ Frans

  Foto uit:

  Gedenkboek 50 Jr. NH. Bond - 1956

Zie stukje tekst over Melco op blz36

 1956 Melco  Off. opening 24 maart 1958

Het prille begin van de Melco  in Heiloo                                                 Bron: Fabrieken Bond Mensen - 1956

Eerste steenlegging door FNZ secr. J.A. Geluk                                                                                                      Bron: Boek Een begeerlijk product

Dagblad vh Noorden 2007-05-10

Bron: De Stentor 9 mei 2007/ RTV-NH 10 mei 2007


Honderd banen weg bij sluiting melkfabriek Heiloo


HEILOO (ANP) - De sluiting van een zuivelfabriek van Campina in Heiloo kost honderd banen. Het gaat om 178 werknemers, aldus een woordvoerder van het zuivelbedrijf woensdag.

De fabriek in Heilo gaat eind 2008 dicht. Hoewel in de drie andere vestigingen in Rotterdam, Maasdam en Eindhoven nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan, vervallen per saldo ruim honderd arbeidsplaatsen, aldus de woordvoerder van Campina.
Campina ziet zich gedwongen tot de sluiting omdat steeds minder verse zuivel wordt geconsumeerd. Tegelijk neemt de concurrentie toe. Daarbij is er in toenemende mate sprake van meer onderscheid en meer variatie in verse zuivel, zo stelt de woordvoerder.

HEILOO De sluiting van de Campina melkfabriek in Heiloo is onverstandig en onnodig. Dat zegt vakbond CNV. De bond vindt dat de directie onjuiste redenen opgeeft om de fabriek te sluiten.
Volgens CNV worden de 178 werknemers van de vestiging in Heiloo de dupe van een strategisch besluit om meer in te zetten op kaas en poedermelk en de consumptiemelkmarkt niet verder te ontwikkelen. Campina voert het verliezen van haar contract met groot-afnemer Albert Heijn op als hoofdreden voor de sluiting.
De medewerkers zijn woensdag op de hoogte gebracht van de sluiting.

‘Melco'-perikelen                                              Uit: boek ‘Aurora Opmeer’ Volkert J. Nobel 1993


Kaas. Van ouds dé inkomstenbron voor de Noordhollandse melkvee­houder. Boter? In tal van dorpsfabrieken wordt dit als een bijprodukt beschouwd. En slechts een klein aantal fabrieken houdt zich óók nog bezig met de produktie van consumptiemelk en consumptiemelkpro­dukten. De kwaliteit daarvan blijft evenwel ver achter bij die, welke de particuliere zuivelindustrie op de markt brengt.


In het begin van de jaren vijftig rijpt binnen het bestuur van de Bond van Cooperatieve Zuivelfabrieken in Noord-Holland het plan om deze ‘poot' van de zuivelindustrie als eventuele inkomstenbron niet voor de Noordhollandse boer verloren te laten gaan. Ook het bestuur van ‘Au­rora' - met een eigen melkinrichting - wordt bij de besprekingen betrokken.


Op 10 maart 1954 geven de leden het bestuur mandaat om mee te blijven doen. Na daarvoor door directeur Veldstra te zijn uitgenodigd: ‘ook in deze markt zullen kwaliteitsprodukten het pad naar succes moeten effenen en bij ons gaat het primair om kaas'.


Op 25 augustus 1954 besluit het bestuur om ‘Aurora' officieel als lid van de Coop. Centrale Melkinrichting 'Melco' aan te melden. Uiteindelijk doen alleen de zuivelfabrieken in Lutjewinkel, Julianadorp, Wognum en Binnenwijzend niet mee.


In een op 26 juli 1955 gehouden bestuursvergadering brengt voorzitter Jan Glas verslag uit van de gehouden aanbesteding. Een moeilijke bevalling. De laagste inschrijver, de Bataafse Aannemingsmij., zit met een bedrag van f 1.235.500,- ver boven de begroting. Uiteindelijk zet het ‘Melco’-bestuur het sein voor de bouw op groen: met 9 stemmen vóór en 8 stemmen tegen. Naar het aantal kilogrammen melk 18 vóór en 13 tegen.

Op 24 maart 1958 wordt het bedrijf ‘Melco' in Heiloo officieel in dienst gesteld. Ondanks de voor alle in ‘Melco' deelnemende fabrieken opgestelde spelregels inzake het leveren van melk blijft de grondstofvoorziening zorgen baren. Kaas trekt méér dan consumptie­melk. In de herfst van 1957 gaat de melkinrichting in Opmeer al dicht!


In 1966, na het (aangekondigde) vertrek van 364 veehouders van ‘De Combinatie’ naar ‘Aurora', - via ‘Melco' - ontstaat er wederom flink deining in coöperatief zuivelend Noord-Holland. Voorzitter Piet Vlug van ‘De Combinatie' is met het dagelijks bestuur van ‘Me;co' om de tafel gaan zitten met een voorstel. Ter verkrijging van de noodzakelijke rust in het werkgebied van 'De Combinatie' toont ‘Melco' zich - uitein­delijk - bereid om gedurende twee jaar aan alle 'Combinatie'-boeren de ‘Aurora'-melkprijs te garanderen. Voorzitter jan Glas in een op 18 augustus gehouden bestuursvergadering: ‘Dit wordt door ons als groot bezwaar geacht'.


Op 27 oktober ligt er bij het bestuur een voorstel van het 'Melco'­bestuur op tafel. Een voorstel, dat de instemming heeft van ‘Combi­natie'-voorzitter Piet Vlug. 'Melco' wil de fabriek 'Neerlandia' voor f 2 miljoen overnemen, met geen andere verplichting dat ‘Aurora' twee jaar lang geen nieuwe leden of leveranciers uit het ‘Combinatie'-gebied aanneemt.


De f 700.000,- uittreegelden, die ‘Aurora' per 1 mei 1967 zou moeten betalen, komen te vervallen. In de komende vergadering van 'Melco' zal het ‘Combinatie'-bestuur uitsluitsel moeten geven: ja of nee.


In het ‘Aurora'-bestuur worden wel enkele vraagtekens bij dit 'Melco'­voorstel geplaatst, maar wanneer op 25 november de 'Melco'-ledenver­gadering wordt gehouden wordt het voorstel door ‘De Combinatie'­afgevaardigde naar de prullenbak verwezen. Het aanbod wordt niet geaccepteerd! ‘Tot verbazing van zeer velen', aldus voorzitter Glas in de op 7 december gehouden bestuursvergadering. ‘Maar achteraf is gebleken dat zij reeds tijdens de 'Melco'-vergadering in onderhandeling waren getreden met de NV ‘Hollandia' in Purmerend voor het aantrekken van ca. 20 miljoen kg, melk van dat bedrijf ter verwerking in Stompetoren. Opnieuw is dus de onbetrouw­baarheid van ‘De Combinatie' aan het licht getreden. ‘Aurora' weet nu echter waar het aan toe is. Er kan nu weer opbouwend werk worden gedaan'.


De naam van ‘De Combinatie' verdwijnt hiermee uit de verslagen van de ‘Aurora'-bestuursvergaderingen.


Nog één keer keert 'ie terug. In de bestuursvergadering van 9 oktober 1967 deelt voorzitter Glas mee dat er aan ‘De Combinatie' aan uittree­geld f 626.580,- is betaald.


In de bestuursvergadering van 28 november 1967 heet voorzitter Glas drie nieuw benoemde bestuursleden welkom. Onder hen twee met een ‘Combinatie'-verleden: Gerrit Valkering, oud-voorzitter van de melk­veehoudersvereniging 'Neerlandia' en Cor Middelbeek, oud waarne­mend voorzitter van ‘De Combinatie'. Voorzitter Glas: `Het zal u beiden wel voldoening geven om terug te keren in het bestuur van een zuivelcoöperatie'.





 Knipsels Melco

▲  Knipsels melkinrichting Firma. L. E. Steveling en H. B. v. Veen

In de Zuiveljaarboeken staat als naam Stuiverling - moet dus Stuveling zijn.

Het zuivelbedrijf werd samen met zijn zwager H.B. van Veen ‘gerund’.

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl