#NH/2020-08-06

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Hensbroek

Hensbroek Hensbroek* 1903 - 1929

Hensbroek                                           (uit boek Aurora-Opmeer *)                   

In de op 14 maart 1929 gehouden bestuursvergadering deelt voorzitter Klaas Bos mee, dat hij met directeur Veldstra een onderhoud heeft gehad met de directeur van de NV Kaasfabriek Hensbroek. ‘Op diens verzoek’.


‘Wanneer ‘Aurora’ genegen is om fabriek, met inventaris en woonhuis over te nemen voor f 10.000,- zijn de aandeelhouders, die ongeveer 110 koeien hebben, bereid hun melk bij ons af te leveren’.


Bos laat er op volgen dat dit aanbod in een vergadering van het dage­lijks bestuur al is gesneuveld ‘We willen een bod doen op dat deel van de inventaris wat we kunnen gebruiken: f 1.500,-. En niet meer’.


Bos stelt vervolgens dat men bij ‘Excelsior’ in Heerhugowaard lucht heeft gekregen van genoemd onderhoud en de Commissie voor Land­bouwcoöperaties in de arm heeft genomen t.b.v. het vaststellen van een grensregeling. Maar daar wil voorzitter Bos niks van weten. ‘Er is een grensregeling met `Excelsior' en die grens ligt in de ringvaart van de Heerhugo­waard'. Hij krijgt hierin de unanieme steun van het bestuur. 'Laten wij het verder maar aan de menschen overlaten, waarheen zij willen’.


Op 17 april kan voorzitter Bos het bestuur meedelen dat het bestuur van de NV Kaasfabriek Hensbroek - na enige aarzeling - het bod van f 1.500,- heeft aanvaard. Voorts hebben alle aandeelhouders en leve­ranciers schriftelijk toegezegd dat zij hun melk aan ‘Aurora’ zullen leveren. Veldstra: ‘Wij hebben de Commissie voor Landbouwcoöperaties de volle vrijheid gegeven om te trachten de menschen van Hensbroek naar Heerhugo­waard te krijgen. Maar dat is hun echter niet gelukt’.


De dagkaasfabriek in Hensbroek produceert in het voorjaar van 1929 de laatste kaas. Voor f 1.500,- krijgt ‘Aurora’ wat inventaris en alle melk van de boeren, die tot dan aan ‘Hensbroek’ leverden. Koopmanschap!


* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel   - 1993 Stolphoevereeks XVIII  

Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” http://www.westfriesgenootschap.nl

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

Bron: Boek Aurora Opmeer - 1993


NH-Zuivelhistorie-ook-Hensbroek (C) versie


Bron: E. Dekker

‘Westfriesgenootschap’ Oud & Nieuw 1998

*Hensbroek had daar voor - 1901 tot 1904 - ook een particulier kaasfabriekje van Dirk Pijper (bron: E. Dekker in Oud & Nieuw 1998)   zie link