#NH/2020-08-06

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Oostwoud

Bron: Boek Willemsem s De Wit  - 1995

Oostwoud 1907-1946. Het derde type kaasfabriek, langwerpig zonder dwarsstuk, geschikt voor de verwerking van 1 á 1,5 miljoen kg melk per jaar.                 

Bron: Boek Aurora Opmeer - 1993

Oostwoud CZ. Oostwoud 1907 - 1946

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl


Oostwoud                                                         (uit boek Aurora-Opmeer *)


In de loop van 1943 worden op last van de Duitse bezettingsautori­teiten tal van kleine zuivelfabrieken gesloten. Op grond van dit ‘Melkleveringsbesluit’ wordt een rayonindeling ingevoerd. Zo krijgt ‘Aurora’ opdracht de melk te verwerken van de boeren, die o.a. leveren aan de fabrieken ‘De Hoop’ in De Weere, ‘Oostwoud’ en ‘Benning­broek’.


Na de bevrijding op 5 mei 1945 blijft dit ‘Melkleveringsbesluit’ voor­lopig van kracht. Om de praktische reden dat er niks is: geen brandstof, geen banden, geen wagens, geen paarden.


Op 20 februari 1946 geven de leden - van ‘Aurora’ Opmeer - het bestuur mach-tiging om ook de overname van ‘Oostwoud’ in een voor `Aurora' gunstige zin af te handelen. Jb. Clay (Sijbekarspel) vindt Oostwoud wel wat ver -’past beter bij de fabriek in Twisk’ - maar voorzitter Bos stelt hem gerust: ‘met auto's is niks meer ver’.


Van Oostwoud kunnen één wagen en drie paarden worden overgeno­men. Het bruikbare deel van de inventaris zal tegen taxatieprijs naar Opmeer worden gebracht.

Oostwoud is - eveneens op 17 mei 1946 - zijn zuivelfabriek kwijt.


* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII

   Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993  http://www.westfriesgenootschap.nl

Met D. J. Haker Oostwoud en W. Rol Abbekerk

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl