#NH/2020-
voorgaande
voorgaande
Sijbekarspel
Sijbekarspel -
Sijbekarspel CZ. Prins Hendrik / >1930 NV. Sijbekarspel 1907 -
Bron: Boek Aurora Opmeer -
Geen frame -
Sijbekarspel (uit boek Aurora-
In een op 10 april 1924 gehouden bestuursvergadering maakt directeur Veldstra zich erg boos op het bestuur van de coöp. kaasfabriek ‘Prins Hendrik’ te Sijbekarspel. ‘Vorig jaar hebben wij melk in Sijbekarspel kunnen ophalen, maar dat hebben wij niet gedaan ter wille van de goede verhoudingen. Nu haalt Sijbekarspel echter melk op bij boeren, die vlak bij onze fabriek wonen. Ik vind het niet goed dat boerenvereenigingen elkaar zoo beconcurreren’. De directeur leest vervolgens een reeds door hem geschreven brief voor, waarin hij het bestuur van de zustervereniging ‘om een conferentie’ vraagt. Het bestuur stemt er mee in dat de brief wordt verzonden.
Op 16 mei heeft het gesprek plaats. Het resultaat is evenwel dat de boeren de vrijheid van keuze wordt gelaten. ‘Wanneer wij een aanvraag krijgen uit Sijbekarspel gaan we die melk ophalen’.
Op 21 november 1928 komt Sijbekarspel weer ter sprake. Veldstra acht het wenselijk om eens met het bestuur van de ‘Prins Hendrik’ te gaan praten ‘teneinde hen te beweegen hunne melk hier te leveren’. Het betreft zo’n 2 miljoen kg.
Reeds op 6 december komt het dagelijks bestuur van Sijbekarspel naar Opmeer ‘om te hooren hoe wij ons voorstellen tot een samensmelting van beide fabrieken te komen’. Voorzitter Bos schat dat de leden van Sijbekarspel met elkaar zo'n 400 melkkoeien bezitten en het dagelijks bestuur krijgt van het bestuur machtiging om in de liquidatie-
In de bestuursvergadering van 17 september 1930 vraagt Veldstra of er in Sijbekarspel nog iets moet worden gedaan ‘nu de fabriek daar wordt geliquideerd’. Vice-
Op 9 oktober ligt de eventuele aankoop bij het bestuur op tafel.
De fabriek is ingezet op f 2.500,-
‘Aurora’ is de sterkste coöperatie in onze provincie en moet daarom niet bang wezen voor een particuliere fabriek’. Koorn: ‘Sijbekarspel past ons’. Voorzitter Klaas Bos: ‘Zonder de goedkeuring van de ledenvergadering kunnen we echter niet kopen’.
Directeur Veldstra vindt het verantwoord om samen met het bestuur, vooruitlopend op het fiat van de ledenvergadering -
Fabriek en inventaris gaan voor in totaal f 5.148,50 over in handen van de gebr. Stuyt in Purmerend, die daar een kaashandel runnen.
Op 25 februari 1931 informeert directeur Veldstra de leden over de gang van zaken rond de geliquideerde fabriek.
‘Door de onwil van één bestuurslid heeft het bestuur de fabriek niet kunnen kopen voor eigen rekening en risico. Sommige bepalingen in statuten kunnen wel eens een rem zijn om, zoo noodig, snel en gemakkelijk in 't belang der vereeniging te kunnen handelen’.
Want nadat de vereniging coöp. kaasfabriek ‘Prins Hendrik’, opgericht op 19 april 1907 -
In een op 3 juli 1939 gehouden aandeelhoudersvergadering wordt besloten de zuivelfabriek ‘Sijbekarspel’ met inventaris te verkopen en de NV te liquideren.
Bestuurslid Dirk Olie vond het destijds ‘onzin’ om de fabriek te kopen. Hij heeft achteraf gelijk gekregen. Zonder één cent kosten is alle melk uit Sijbekarspel naar ‘Aurora’ toe gevloeid.
* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel -
▲ Knipsels