#NH/2020-08-06

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Twisk                                                                                      (uit boek Aurora-Opmeer *)

In de bestuursvergadering van 7 november 1949 deelt voorzitter Simon Grootes mee dat het dagelijks bestuur van de coöp. zuivelfabriek ‘Twisk’ wil komen praten. Op 23 november brengt hij verslag uit. ‘Het ligt binnen die vereniging niet eenvoudig en we moeten de zaak daarom niet forceren. Bovendien kunnen we de melk van Twisk er op dit moment nog niet bij hebben. Dus ook bij een eventueel samengaan zal ‘Twisk’ moeten blijven draai­en .’


Directeur Veldstra stelt zich beschikbaar om in een ledenvergadering van ‘Twisk’ het ‘Aurora’-aanbod nader toe te lichten: ‘overdracht op boekwaarde en alle leden worden lid van `Aurora’. Een grote meerderheid van ‘Twisk’ accepteert dit aanbod. Op 22 februari 1950 keuren de ‘Aurora’-leden deze overname goed. Voorlopig blijft de fabriek, waar zo'n 3,5 miljoen kg. melk wordt aangevoerd, in bedrijf. Alleen de melk van de Twisker Wieringermeerboeren gaat naar de kaasbak in Opmeer. Nog een vol jaar blijft ‘Twisk’ in produktie. Op 2 november 1951 gaat daar de fabriekspoort dicht. ‘Aurora’ kan de Twisker melkplas dan aan.


* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII

   Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993  http://www.westfriesgenootschap.nl


Twisk

Twisk - Twisk 1902 - 1951

http://www.omring.nl/Content/PageContent.aspx?pID=2020410                                                                                  09-02-2007                                                                                          


Verzorgingshuis Twiskerland is gehuisvest in een sfeervol oud gebouw met een landelijke ligging. Er zijn 44 huurappartementen, waarvan drie twee-persoons appartementen. De overige appartementen zijn elk voor één persoon bedoeld. In Twiskerland wonen tevens bewoners met een indicatie voor verpleeghuiszorg. Zij krijgen in een huiskamerproject “Het Voorhuis” zorg en activiteitenbegeleiding aangeboden door professionele medewerkers.


Ook beschikt het complex over een viertal zogenaam-de 'tijdelijk verblijf appartementen'. Hier kunnen mensen vanuit de thuissituatie voor de duur van maximaal zes weken van de zorg van Twiskerland gebruik maken. Dit om bijvoorbeeld te herstellen na een ziekenhuis opname of ter ontlasting van mantel-zorgers.


De inbreng van de bewoner is groot. De vaste contactverzorgende vergemakkelijkt de communicatie.

De cliëntenraad houdt twee keer in het jaar een bijeenkomst met de bewoners en directie waarin allerlei onderwerpen worden besproken.


Historie

Twiskerland is gebouwd in 1955 op de plaats waar eerst de stoomzuivelfabriek van Twisk stond. In 1980 is het gerenoveerd en is er een stuk nieuwbouw bijgekomen waaronder extra appartementen, een zusterpost en een grotere recreatiezaal. In 1995 is een mooi historisch boekje uitgegeven ter ere van het 40-jarig bestaan. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.


Nieuwbouw

Als alle plannen doorgaan wordt er medio 2005 begonnen met de nieuwbouw van een woonzorgcomplex in Midwoud, dat het huidige Twiskerland gaat vervan-gen.


Ligging en omgeving

Twiskerland ligt centraal in het pittoreske West-Friese dorpje Twisk en is heel landelijk omgeven met uitzicht op weilanden. In Twisk is bijna geen winkel of bankgebouw te vinden, dus men gaat naar Medemblik of Abbekerk. In de plaatselijke bouwmarkt zit alleen nog een postagentschap.

Zuivelfabriek ‘Twisk’ ca. 1905

Bron: Internet Twisk.............16-04-2007

Verzorgingshuis Twisterland


Het is mij niet duidelijk welke fabriek hier heeft gestaan.

In Twisk waren twee fabrieken ‘Twisk’ (1902-1951) en ‘Rosita’. (1909- 1946) Het waren beiden Coöperatie.


Op internet - vpro...blijven of vertrekken - van 2005  las ik dat er ook nog een voormalige zuivelfabriek moet zijn



Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

Bron: Boek Aurora Opmeer - 1993