#NH/2020-08-06

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Exposities 2007

Zuivel uit de Kop

Na de definitieve inpoldering (1597) en ontwatering van de Zijpe ontstonden er al gauw boerenbedrijfjes. Van de beroepsbevolking werkten de eerste paar honderd jaar de meeste mensen in de akkerbouw en veeteelt.
In deze tentoonstelling wordt een beeld gegeven van de veranderingen in het boerenbedrijf, toegespitst op het verwerken van de zuivel.

Het verwerken van de melk gebeurde tot ongeveer 1880 op de boerderij. Dit was meestal het belangrijkste werk van de boerinnen en de meiden. De melk werd vooral verwerkt tot kaas, Edammer kaas maar ook Goudse, en ook tot boter.


Na 1880 had men te maken met grote concurrentie van andere landen. Onder andere uit Denemarken, de Verenigde Staten, Argentinië en Australië. Verder was er gebrek aan arbeidskrachten op de boerderij voor de kaasbereiding. De boeren sloegen de handen ineen en richten kleine kaasfabriekjes op. In de Zijpe zijn er 20 fabrieken en fabriekjes geweest. De laatste fabrieken zijn in 1965 gesloten.


De sluiting van kleine kaasfabrieken had te maken met schaalvergroting vanaf de jaren 60. Ook het aantal melkveebedrijven nam af. De bedrijven die overbleven werden groter. De bedrijfsvoering was mogelijk door ligboxstallen en later ook door melkrobots. Daarnaast worden meer landerijen gebruikt voor het telen van bloembollen.


Vanaf het begin hebben de boeren in de Zijpe oog gehad voor veeverbetering. Dit was belangrijk om ziekten te voorkomen en voor een grotere melkopbrengst. In de tentoonstelling wordt daarom ook aandacht besteed aan de fokveeverenigingen, de veeartsenij, de kunstmatige inseminatie en het (kracht)voer.


Speciaal voor deze tentoonstelling is er een film over dit onderwerp geproduceerd, die het geheel duidelijk illustreert.
Tijdens de openingsuren was de film ook te bekijken.


Deze expositie was te zien van

4 februari t/m 30 december 2007

Bron: Zijper-Museum Fabriekje van Burgerbrug ‘De Dageraad Bron: Zijper-Museum Bron: Zijper-Museum Een (nog) onbekende kaasmaker / directeur van één van de  20  kaasfabriekjes die er ooit waren in gemeente Zijpe

Zijpe - 2/2

Zijpe Exposietie Zijper-Museum 2007

link naar Zijper-museum  404

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

voorgaande pagina voorgaande pagina