#04/2024-
voorgaande
Bron: Leeuwarder Courant 1961-
S. DOUNA NEEMT AFSCHEID NA VIJFTIG JAAR ZUIVEL
Eerst krullejongen.
In Oosterzee begint nieuw hoofdstuk in historie Friese zuivelindustrie
Frieslands grootste kaasfabriek komt volgend jaar in bedrijf
(Van onze landbouwredakteur)
Na een loopbaan van vijftig jaar in de Friese zuivelindustrie legt de heer S. Douna vandaag de leiding neer van de grootste plaatselijke koöperatieve zuivelkoncentratie in Friesland. Hij treedt namelijk af als hoofddirekteur van de Novac, een zuivelcoöperatie die ruim acht procent van de in Friesland en de Noordoostpolder koöperatief verwerkte melk ontvangt. In het afgelopen boekjaar ontving de Novac 74 miljoen kg melk, waarvan 40 miljoen uit de Noordoostpolder, in zijn drie fabrieken te Oosterzee, Munnikeburen en Blokzijl. Van de plaatselijke zuivelcoöperatie is de Novac veruit de grootste, dank zij de houding, die de polderboeren hebben aangenomen inzake de melkverwerking.
De heer Douna is als vijftienjarige jongen in de zuivelfabriek te Bergum begonnen aan zijn zuivelloopbaan. Door zelfstudie en zonder de rijkszuivelschool in Bolsward doorlopen te hebben, werd hij eerst direkteur in Tijnje en in 1934 kwam hij naar Oosterzee, waar hij een fabriek vond met acht miljoen kilo melk. Vorig jaar ontving de fabriek 27,5 miljoen kg melk. Op het ogenblik is er een verbouwing in volle gang en deze verbouwing kost ongeveer twee miljoen gulden. Als alles volgend jaar klaar is, heeft Oosterzee een verwerkingscapaciteit van 50 miljoen kg kaasmelk. In de Novac wordt Oosterzee dan de centrale fabriek, waarin de boterproduktie gekoncentreerd is en waarin een constante kaasproduktie plaats vindt. De fabrieken te Munnikeburen en Blokzijl dienen dan voor de restverwerking van de melk en voor de levering van de melk aan de Condens in Leeuwarden. Er vindt een zware afschrijving plaats, die in tien jaar de drie fabrieken geheel schuldenvrij maakt. De Novac is dan weer geheel vrij om te doen, wat de stand van de zuiveltechniek dan vereist. De heer Douna is van mening, dat de huidige situatie van de zuiveltechniek geen grotere concentratie noodzakelijk maakt dan in de Novac nu is bereikt. In Blokzijl is een nieuwe fabriek gebouwd en in Munnikeburen praktisch ook en daar blijft men nog op de traditionele manier kaas maken.
De melkaanvoer is bij de Novac in enkele jaren met sprongen omhoog gegaan. Hij werd in 1953 opgericht met 40 miljoen kg melk. Er was een jaar, dat er tien miljoen kg melk bij kwam. De fabrieken stonden voor grote moeilijkheden en er moest zeer snel geinvesteerd worden. Dit ging in het begin ten koste van de melkprijs en de Novac heeft enkele moeilijke jaren doorgemaakt. Die periode is nu voorbij. De afschrijving bedroeg in de afgelopen twee jaar 350.000 gulden. De Novac heeft wat de melkprijs betreft, het volledige vertrouwen van de boeren herwonnen. Wel heeft men de gedachte gehad om voor de Novac-
De zuivelfabriek in Oosterzee wordt de grootste kaasfabriek van Friesland met een dagcapaciteit van 160.000 kg kaasmelk bij een achturige werkdag, hetgeen een jaarcapaciteit van 50 miljoen kg melk inhoudt. Slechts enkele fabrieken in Friesland hebben een verwerking van meer dan twintig miljoenkg. Melk. In Oosterzee zijn dan ook bijzondere maatregelen. getroffen om het zonder te krijgen. Op het ogenblik is de kaasmakerij stopgezet en vindt de kaasproductie voor de Frico plaats in Munnikeburen en Blokzijl. De kaasmakerij in Oosterzee wordt uiteraard gemechaniseerd met vier kaasbakken van elk 8.000 liter capaciteit. Bij deze kaasmechanisatie komen de voorpersapparaten te ontbreken, omdat Oosterzee grote kazen gaat fabriceren, een specialisatie, die alleen mogelijk is in Fricoverband. Een gesloten circuit van lopende band voert de kaasvaten uit de spoeltunnel langs de draineerbakken, waar de wrongel gesneden uitkomt, naar de in de vloer gebouwde persen, vandaar naar de pekelkooien, terug naar de spoeltunnel en draineerbakken.
Pekel kooi
De kaas komt onder de pers vandaan in de pekelkooien. Deze pekelkooien zijn iets nieuws in de Friesche zuivelindustie. De pas geperste kaas komt er in lagen in te liggen op nylonmatten. De hele kooi wordt met een katrol in een pekelbad gezet. In de pekelkamer bevinden zich twaalf van deze in de vloer verzonken baden. Ze zijn twaalf meter lang, twee meter diep en twee meter breed en ze liggen vlak naast elkaar, hetgeen ten opzichte van de totnutoe gevolgde methode van pekelen een ruimtebesparing oplevert van ongeveer zeventig procent. Deze methode levert ook arbeidsbesparing op, omdat de kazen niet twee keer per dag meer gekeerd behoeven te worden. Met de kooi komen de kazen weer uit de pekel. Ze staan dan een dag te drogen en gaan daarna naar het pakhuis.
Het klinkt allemaal wat simpel en als de heer Douna er van vertelt dan lijkt het de doodgewoonste zaak van de wereld Toch wordt in Oosterzee een schrede op een pad gezet, dat verstrekkende consequenties kan hebben voor de verwerking van de melk in Friesland. Het gemak, waarmee de Novac nu investeert en de ruime afschrijving zonder dat de melkprijs wordt aangetast zijn een aanwijzing, dat de kleine fabrieken in Friesland het moeilijk zullen krijgen. Het ontstaan van de Novac, die op een betrekkelijk schone lei een nieuw hoofdstuk kan beginnen in de zuivelgeschiedenis, is mede te danken geweest aan de diplomatieke gaven van de heer Douna, die vandaag in Emmeloord afscheid neemt van zijn boeren en van de zuivel en die het rijk nu verder overlaat aan de heer H. Westenbrink, directeur van de fabriek in Blokzijl.
S. Douna directeur NOVAC, neemt afscheid na 50 jr. Zuivel -
S. Douwna
Geen frame -