#04/2020-
voorgaande
Zuivelhistorienederland.nl
Bron: Leeuwarder Courant 1951-
S. HEPKEMA nam afscheid van de
Coöperatieve Condensfabriek FRIESLAND.
Velen kwamen hem huldigen.
De vele facetten van zijn markante persoonlijkheid moeten gisteren bij het afscheid van de heer S. Hepkema, als directeur van de Coöp. Condensfabriek „Friesland”, wel alle naar voren zijn gekomen. Mochten de vele sprekers er al niet in geslaagd zijn het beeld volledig te maken, dan verried de speech, waarmee de heer Hepkema hen beantwoordde wel de ondefinieerbare sfeer, die de scheidende directeur in zijn leven om zich had weten te scheppen en die misschien wel beslissend is geweest voor de bloei van zijn coöperatie.
In een buitengewone algemene vergadering van de Condens is dit afscheid gisteren gevierd. Enkele weken geleden had ook de Frico haar directeur zien vertrekken. De opengevallen plaatsen zijn beide bezet door ir. J. B. Ritsema van Ykema.
Deze vergadering, die 's middags reeds vroeg in de Zalen Schaaf begon, werd onderbroken door een zeer druk bezochte receptie in hotel Amicitia en is tenslotte met een feestelijke maaltijd in de Harmonie besloten. Het geheel werd gekenmerkt door een sfeer van genegenheid. Ook was 't opvallend in welk een rijke verscheidenheid de heer Hepkema door velen als vriend werd toegesproken. De waardevolle cadeau's e. d., een zilveren model van zijn zeilboot, een Birmaans Boeddhabeeld accentueerden dit.
Nadat de kortgeleden benoemde voorzitter, de heer J. B. Hof van Oldeberkoop, de aanwezigen in Zalen Schaaf had welkom geheten, sprak de heer Hepkema over de 37 jaren, die hij sedert de oprichting de Condens als directeur gediend had. Als leraar-
De stichting van een dergelijk bedrijf door de coöperatie geschiedde uit nood. De particuliere fabrieken kwamen toentertijd met kracht opzetten en de coöperatie maakte zich ongerust en vreesde achterop te raken. Men was er van overtuigd, dat, wilde men zich handhaven en de boer de grootste zekerheid geven voor zijn bedrijf, de melk in eigen hand moest blijven. Met steun van de heren Th. van Welderen baron Rengers en U. Kooistra, die beiden een grote invloed op de spreker hadden gehad, begon hij aan zijn taak. De laatste was zijn coöperatief geweten en de eerste liet hem de boerengemeenschap zien tegen de achtergrond van het hele maatschappelijke leven. De coöperatie was voor baron Rengers een machtig strijdmiddel, geen doel op zich zelf. Deze was het ook, die het grote belang van de wetenschap voor het bedrijf inzag en aan het laboratorium is dan ook grote aandacht besteed. Het bleek een belangrijke factor in de ontwikkeling van de fabriek.
It kin bisjen leije
In 1916 begon de fabriek met de verwerking van twee tot drie millioen kg melk en het ging direct goed. Moeilijkheden deden zich eerst niet voor. Na de eerste oorlog werd de taak zwaarder. Het bedrijf kreeg een eigen leven en toen heeft de heer Hepkema het gevoel gehad, dat niet hij het bedrijf leidde, maar het bedrijf hem. De investeringen nemen toe en bedragen nu in totaal acht millioen gulden, waarvan vijf millioen na de laatste oorlog. In de huidige guldenswaarde omgerekend, valt de investering in totaal op twaalf millioen te becijferen. De personeelssterkte is opgelopen tot 500 man. Als de plannen, die nu uitgevoerd zijn, voltooid zijn „kin it fabryk bisjen leije”, zo zei de scheidende directeur, die daar aan toevoegde, dat de fabriek dan niet onder zal doen voor Amerikaanse fabrieken.
S. Hepkema directeur van Coöperatie Condensfabriek “Friesland” 1913-
S. Hepkema
Geen frame -
De fabriek heeft zich voorspoedig ontwikkeld; de heer Hepkema wees er op, dat in een ding dat groeit, de kiem der ontbinding meegroeit. Als een ontbindende factor zag hij de politiek in de coöperatie Deze twee moeten verre van elkaar blijven.
De heer Hepkema vertelde ook welke rijke ervaringen hij op zijn reizen naar Amerika. Burma, Malakka, Hongkong en Nederlands-
Aan het slot van zijn toespraak zei de heer Hepkema, dat de Condens technisch en financiële een sterke positie inneemt. Het bedrijf is als exportzaak in de tegenwoordige internationale spanningen echter kwetsbaar.
De voorzitter, de heer Hof, voerde daarna het woord. Hij wees er op. dat de heer Hepkema de stuwende kracht is geweest bij het tot stand komen van de eenhoofdige leiding bij de Frico en de Condens. Naast de nieuwe directeur zijn benoemd een commercieel directeur en een technisch directeur, resp. de heren A. A. Bouwes en B. v.d. Woude. Hij schetste voorts de grote moeilijkheden, waar het bedrijf zich in de loop der jaren voor gesteld zag. Maar de heer Hepkema heeft het bedrijf door die moeilijkheden geleid en als bekroning van zijn werk is daar thans dit bloeiende bedrijf. zo zei de heer Hof, dat door de jaren heen zal blijven bestaan als „uw creatie”. Uit waardering bood het bestuur een binnenboordmotor voor het jacht van de heer Hepkema aan.
De Commissaris der Koningin, mr. H. P. Linthorst Homan, eerde niet alleen de grote capaciteiten van de scheidende directeur, maar ook diens groot verantwoordelijkheidsgevoel en diens plichtsbetrachting.
De heer J. N. Wassenaar sprak namens de Frico, de Coöp. Zuivelbank, het Coöp. Verzekeringsfonds, de Coöp. Stremsel en Kleurselfabriek en de Bond van Coöp. Zuivelfabrieken. Dit afscheid stemt niet tot vreugde, zo zei de heer Wassenaar, die de heer Hepkema waardeerde als zakenman, organisator en agrariër.
Een aardig intermezzo ontstond toen Lord Mac Pherson het woord voerde namens de agenten van de Condens. Waarom zijn wij zo trots op de Condens, zo vroeg hij in zijn speech en daarop antwoordende zei hij, dat de Condens kwaliteit garandeerde. De heer Hepkema noemde hij een man met een missie, die geïnspireerd wordt door zijn liefde voor Friesland. Over het melkwolproduct (van Casolana) had hij niets dan lof.
De heer J. J. Visser van Terwispel sprak voor de deelgenoten en herinnerde aan een woord van wijlen de heer U. Kooistra, dat de heer Hepkema wel eens wat „húnje en stikelstekke” kon. Dat is echter nog wel meegevallen, wat wel bleek uit het geschenk van de deelgenoten: een schilderij. De heer R. Buisman noemde zich „een particuliere kedde voor een coöperatieve vracht. „Dat was winst voor de coöperatie en de kedde kreeg op tijd zijn voer”. Voor het personeel sprak de heer J. van Kampen. De heer H. L. Dedden sloot de rij sprekers vóór de receptie. De voorzitter van de Friesche Mij. sprak op verzoek van de voorzitter van de Friese C.B.T.B. ook voor deze organisatie. Namens het Instituut voor Landbouw Coöperatie bood de heer Dedden een pastel van Bouke van der Sloot aan.
Tijdens de maaltijd in de Harmonie voerden nog het woord de heren mr. A. A. M. v. d. Meulen, burgemeester van Leeuwarden; dr. ir. S. L. Louwes, directeur-
Ten besluite van de avond dankte de heer Hepkema de vele sprekers.
Bron: Leeuwarder Courant 1938-
S. HEPKEMA en CCF 25 Jr. Jubileum
In het Officieel Orgaan van den Algem. Ned. Zuivelbond (FNZ.) geeft de secretaris, de heer Geluk, een korte karakter teekening van den heer S. Hepkema bij zijn jubileum als directeur der eveneens jubilerende Coöp. Condensfabriek Friesland te Leeuwarden.
„De Coöperatieve Condensfabriek Friesland en Hepkema zijn één, men kan ze niet los van elkaar denken en het is dan ook zooals een der spreker in de feestvergadering het uit drukte: De Condensfabriek heeft met den heer Hepkema getroffen, maar Hepkema heeft het ook met de Condensfabriek getroffen, want de Condensfabriek kreeg een directeur, wien dit werk „lag” en die er wist uit te halen wat er in zat, terwijl de heer Hepkema door den vorm en opzet dezer zaak de mogelijkheid kreeg, zijn beste gaven van verstand en aanleg te ontplooien.
Deze ontwikkeling tot groot-
Wij wezen er reeds eerder op, dat onze boeren coöperaties andere menschen als leider vragen, dan de particuliere bedrijven. Naast technische kennis, organisatietalent en koopmanschap gaat het er om -
Dit gevaar bestaat bij Hepkema niet. Het moge misschien oppervlakkig wel eens anders lijken, maar wij beschouwen dit meer als het „hunje en stikelstekke” * waarmede de heer Kooistra hem in zijn Friesch speechje zoo juist teekende.
Meermalen moet ook de nationale zuivel organisatie een beroep op den heer Hepkema doen, hetzij om het coöperatieve condens bedrijf in regeeringsorganen of in het buiten land te vertegenwoordigen, dan wel om van advies te dienen. Dit geschiedt nimmer tevergeefs en men kan dit steeds doen met het geruste gevoel, zijn belangen daarbij toe te vertrouwen aan iemand, in wiens handen de boerenbelangen veilig zijn.
Ook in ander opzicht heeft de heer Hepkema reeds vóór dat hij aan de Coöperatieve Condens fabriek verbonden was, werk van algemene betekenis voor de Nederlandsche zuivelbereiding verricht. Hij toch was als leeraar-
(*) Schertsenderwijs hoonen en prikken geven
▲ 26 jan. 1951 -
Bron: Leeuwarder Courant 1963-
De heer S. Hepkema (79) gistermiddag overleden
Gistermiddag is, zoals in een deel van onze editie nog kon worden gemeld, op 79-
De heer Hepkema was gisteren opgenomen in het Diaconessenhuis.
De heer Hepkema, die in 1884 in Langweer geboren is, was van 1914 tot 1951 directeur van de Condens. Daarnaast heeft hij verscheidene func ties vervuld, hij was voogd van het St. Anthony Gasthuis, is Statenlid geweest, bestuurslid van het Kaascontrólesta tion en van het departement Leeuwar den van Nijverheid en Handel en bij hij had zitting in tal van commissies en organisaties. De Rotary had in hem een zeer gewaardeerd lid.
De heer Hepkema kende men als een nuchtere, standvastige figuur, die van zeer grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de Friese zuivelindus trie. Ook na zijn pensionering waren de woorden en adviezen van de heer Hepkema dikwijls doorslaggevend in het bedrijf dat door hem groot gemaakt is.
De heer Hepkema is zijn carrière in de zuivel reeds vroeg begonnen en heeft voor zijn periode bij de Condens grote invloed gehad op de ontwikkeling van de zuiveltechniek in Friesland. Hij was in dienst van de Friese Zuivelbond als leraar-
Nederland. De heer Hepkema was ook de man, die de pro blemen van nabij kende. Wanneer er in een zuivelfabriek moeilijkheden waren bij de bereiding van boter of kaas dan trok hij er op uit als technicus van de bond om daarin verbetering te brengen.
Toen de heer Hepkema op 29-
Pas in 1916 werd het eerste personeel aangetrokken. Door de zeer snelle economische opbloei na de eerste wereld oorlog liet de heer Hepkema zich niet verblinden doordat hij verwachtte dat een en ander niet zou standhouden. De reactie, die hij verwachtte, bleef niet uit en in de crisisjaren werd vooral de condensindustrie zeer zwaar getroffen.
Het afzetgebied naar Engeland viel praktisch geheel weg en er moesten nieu we afzetkanalen gezocht worden. In 1930 maakte de heer Hepkema zijn eer ste grote reis naar Nederlands Oost-
▲ 12 juli 1963 -