#04/2024-
voorgaande
Bron: Leeuwarder Courant 1999-
Zuiveldirecteur Jan de Vries: kartelwaker heeft beperkte blik
Jan de Vries "Ik ha it grutte noait ferkettere."
Jan de Vries verlaat de zuivel. Hij gaat met pensioen. De Vries was directeur van de coöperatie De Goede Verwachting in Workum. Die fuseerde met de fabrieken van Gerkesklooster en Oudwoude. Samen met de Zuid Oost Hoek in Oosterwolde ging de nieuwe coöperatie op in Friesland Coberco Dairy Foods, een stap die De Vries niet door iedereen in dank is afgenomen. Hij beseft dat als geen ander.
Door Willem Stegenga
GROU -
Ze horen bij de procedure die de boeren van De Kievit tegen de overname door FCDF hebben aangespannen hij de Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa), de kartelwaker. De Vries maakt die klus af.
Het laatste jaar was een kwestie van ‘opheffen, bijelkaar voegen en versterken’. „En dat is muai wurk.” Alleen bij de procedure bij de NMa stijgt de verbazing soms boven de charme uit. Zoiets duurt maanden en de logica ontgaat hem.
Iedereen in Den Haag roept dat zuivelconcerns spelers van wereldformaat moeten worden. Maar, zo zegt hij zuur, nu vindt de NMa dat het zo wel mooi is geweest. „Doe’t us fuzje run wie, binne wy likefolle molke kwytrekke as De Kievit no ynbringe soe. Wer praat jo dan oer?. Boppedat ferwurket De Kievit mar in flutsje fan har eigen molke, DOC yn Hoogeveen kriget fierwei it measte.”
De NMA kijkt volgens De Vries met Nederlandse ogen tegen de wereld aan. De markt is mondiaal, maar voor de NMa houden de mogelijkheden bij de landsgrenzen op. Dat is ook een van de redenen dat er geen fusie tussen Friesland Coberco en Campina zal komen, al roept Albert Lanting van de NLTO dat ook nog zo dapper.
Er is nog een reden, zegt De Vries. Beide ondernemingen zijn bezig zich verschillend te ontwikkelen: Campina op de markt dichtbij huis en FCDF vooral ook in Azië en andere landen. Beiden zijn groot genoeg om in de wereld een rol te spelen. „By in fúzje moat yn elk gefal ien partij der better fan wurde en dat sit der op dit stuit net yn.”
Dat was anders toen in september 1997 de huidige zuivelreus ontstond. Twee grote coöperaties in een oogwenk samen met twee vrije fabrieken. Friesland Dairy en Coberco met Twee Provinciën en Zuid Oost Hoek. De vrije fabrieken hebben de brug geslagen, zegt De Vries.
J. de Vries directeur De Goede Verwachting (Workum) verlaat de zuivel -
J. de Vries
Geen frame -
Dat was al eerder vertoond. Toen Frico-
Het was de proloog voor een ontstuimige ontwikkeling in de noordelijke zuivel. Workum ging samen met Gerkesklooster en nam later het in problemen verke-
De Vries: „Ik ha my doe wolris frekte iensum field. De Iju yn 'e fabryk wienen drok dwaande de fuzje yn risseltaen om te setten en do hiest al wer in folgende stap setten. Komt by dat op dat momint ek noch krekt myn rjochterhán, Menno Brandsma, kaam te ferstjêren. Dat hat my slim oangrepen.”
De zuivelreus moest ontstaan, zo zegt hij, omdat de vrije fabrieken eenzijdig op kaas waren gericht en te klein van omvang waren.
'Workum' had jaren achtereen een cent per liter melk meer aan de boeren uitbetaald, maar op den duur was dat niet te handhaven. Met het samengaan van vrije fabrieken had je meer van hetzelfde gekregen.
Door de fusie kregen Workum en Oosterwolde een breder productenpakket, automatisch toegang tot de wereld en niet te vergeten de kans om als nieuwe onderneming een kaasstrategie door te voeren met eigen marketing en eigen merken. De stap is hem niet door iedereen in dank afgenomen. „Guon ha wolris sein dat ik in ferrieder wie. No, dêr kin my wat by foarstelle, seker as dat komt fan lju dy't frije fabriken ta religy ferheffe.”
De Vries is ondernemer en die moet kijken naar de ontwikkelingen om je heen en in de wijde wereld. Niet dat alles wat groot is meteen zaligmakend is. Hij is ervan overtuigd dat in de schaduw van de groten kleinen kunnen bloeien. Bio-
„Hawar, wy ha no in sterk tsiisblok en dat ha alle boeren yn us lán merke kinnen. Sunder dat hie it der foar harren minder utsjoen, dér bin ik wis fan”. De zuivel, zegt hij, toont dynamiek en is bezig met strategie.
De concentratie is er veel sneller gegaan dan in welke andere agrarische sector. Volmaakt wordt het nooit, maar wat ontbrak in het verleden toen het een zaak was van 'produceren en verkopen', is er nu wel: eerst een markt ontwikkelen en dan je product er naar toe brengen. „Om't wy grut binne, ha wy dêr no jild foar.”