#04/2020-08-19

voorgaande

terug naar lijst personen versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

Bron: Meppeler Courant 1978-11-20


25 Jaar Directeur I. Jelsma


„Directeur met stijl”


Grote waardering voor Jelsma


Kolderveen - „Een directeur oude stijl of beter gezegd met stijl”, was één van de vele loftuitingen die de heer I. M. Jelsma te horen kreeg tijdens de drukbezochte re­ceptie, die zaterdagmiddag gehouden werd in De Schalle te Nijeveen. Een receptie ter ere van zijn 25 jarig directeurschap van de Coöp. Zuivelfabriek „De Venen” te Kolderveen.

De heer en mevrouw Jelsma


De heer L. Boxem, voorzitter van het bestuur van de zuivel­fabriek, verwelkomde de jubila­ris en zijn gezin en ging bepaal­de feiten uit diens loopbaan na, gedeelte­lijk uit eigen ervaring en gedeeltelijk uit overlevering.


Na een inwerkperiode van vier dagen stond een dertigjarige Jelsma - in 1953 - voor de taak de toenmalige Coöp. Zui­velfabriek Kolderveen te lei­den.


Het eerste jaar dat de heer Jelsma directeur te Kolderveen was bedroeg de aan­voer 5½ miljoen KG. melk. Dat is 33.400 KG. per boer. Nu is deze 33½ miljoen KG. (66.000 KG. per boer). De voorzitter zei dat de manier van optreden van de jubilaris altijd weer respect afdwingt en dat bij de fusie van de drie fabrieken Kol­derveen, Nijeveen en Wanneperveen de mensen bij Jelsma op de voorgrond ston­den. Als cadeau van de leden werd het gezin Jelsma een houten tuinameuble­ment met parasol aangeboden .


Als tweede sprak de secretaris de heer Js. Voerman, die de levensloop van de di­recteur op rijm memoreerde. De tekst was van de heer J.G. Duiven.

Het bleek dat de wieg van de kleine Ibele in het Friese Siegerswoude heeft ge­staan. Later ging hij in Drachten naar school, waarna hij in Bolsward de zuivel­school bezocht. Voordat Jelsma in Kolderveen kon komen, was hij en­kele jaren - van 1948 tot 1953 - assistent in Hellen­doorn, waar de heer Jelsma een goede leer­school had.


In het begin werd het geld voor de boeren door de directeur zelf per fiets van Mep­pel gehaald, een gevaarlijk  karwei! De secretaris noemde de directeur een rots in de branding.

Wind mee

De heer J. Wildeboer sprak namens standsorganisaties DLG, CBTB, de controle- en fokvereniging. De Samenwerking en de KI afdeling Nijeveen-Wanneper­veen. Deze zei dat de boeren in dit gebied de wind mee hebben gehad en dat ook dank­zij de ruilverkaveling de melkstroom is toe­genomen. Hij dankte de heer Jelsma in het bijzonder voor zijn werk als  secretaris-penningmeester van de fokvereniging.

Burgemeester F. Niemeijer sprak mede namens de aanwezige wethouders zijn waardering uit voor de vele activiteiten van de heer Jelsma in de zuivel, en voor de gemeenschap in haar gebied. De koninklijke on­derscheiding die de heer Jels­ma dit voorjaar mocht ontvangen, vond de eerste burger zeer op haar plaats.

Namens het gemeentebestuur bood de heer Nieumeijer een tinnen wandbord met inscriptie aan.


De heer N. Hoornman uit Noord-Holland  sprak de jubilaris toe namens de NCZ-NCK- prijzencommissie. De heer Jelsma is sinds 1962 lid van deze commissie. Hij staat bekend als een goed rekenmeester en een uitstekend vakman. De Venen is gespecialiseerd in één kaassoort, die het op de Westduitse markt goed doet

Een vruchtbaar land een goed product aldus de heer Hoornman.


Als voorlaatste predikant te Nijeveen het woord.

Ik voel me wel een vreemde eend in de bijt, maar ik kan het niet laten als één van uw vroegste vrienden hier een woordje te spreken. Uit a1les bleek uw liefde voor de zaak èn de gemeenschap. Uw kritiek was steeds opbouwend. Wel waren wij het niet eens over de ruilverkaveling destijds, dat had m.i. wel anders gekund! Nijeveen lijkt wel een stukje Friesland geworden”.


Erkenning

De heer J. Tuinstra sloot op humoristische wijze de rij ven sprekers af. Hij sprak namens de Vereniging van Directeuren in Drenthe en Groningen.

”Pas de laatste jaren hebt u de erkenning gekregen die u zo verdiend hebt; dat uw populariteit zo tot buiten Nijeveen is doorgedrongen blijkt wel uit het van heinde en verre komen van vrienden en bekenden. Als jongens uit dezelfde streek hebben wij de­zelfde jeugdherinneringen. Eén daarvan is Peie Rasp, de kleine speelman met de mondharmonica die op hoogtijdagen en bij zieke bij de mensen langs kwam. Tuinstra bood het echtpaar een beeldje van Peie aan.


De heer Jelsma bedankte een ieder die op deze middag naar De Schalle was geko­men. In het bij­zonder de wederzijdse ouders en drie van de eerste bestuursleden, namelijk de heren F. Roelevink. L. v.d. Linde en J. Snijder. Ook dankte hij zijn vrouw en kinderen, die er nooit een probleem van maakten als vader weer eens weg moest. Het zijn de omstandigheden geweest, die meegewerkt hebben. Alleen maak je niets klaar.


Het succes is te danken aan leden,  personeel en bestuur samen. Dat het met de afzet van produkten momenteel niet zo rooskleurig gaat is een minder mooie kant van de medaille. Een voordeel is dat het gemeentebestuur achter de boe­renstand staat, zei hij.

‘s Avonds kwam het voltallige personeel naar De Schalle om de directeur in het zonnetje te zetten.


I. Jelsma 25 jr. Zuiveldirecteur te Kolderveen - 1978

I. Jelsma

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl