#04/2020-
voorgaande
Zuivelhistorienederland.nl
Bron: Drense en Asser Courant 1982-
door AB DRIJVER
„Rooie” directeur Oosterloo van Acmesa Assen met pensioen
'Ik wordt ervoor betaald om dingen te bedenken'
Acmesa in Assen zoekt een directeur. De heer T. Oosterloo (66) is van plan de hoogste zetel in het bedrijf te verlaten nadat hij er 25 jaar geleden op ging zitten. De firma heeft de advertenties waarin een nieuwe man wordt gevraagd naar de media gestuurd en verwacht dat de vacature in het voorjaar wordt vervuld. Dan gaat Oosterloo met pensioen na een loopbaan van zo'n vijftig jaar in de Nederlandse zuivelindustrie. Acmesa (de kaasmakers van Drenthe) boert goed en dat is voor een belangrijk deel te danken aan de energieke directeur die bekend staat als een duizendpoot die niets aan het toeval overlaat. Hij stond aan de wieg van een aantal nieuwe ontwikkelingen en wist zijn filosofieën in beleid om te zetten. Daardoor is Acmesa zelfstandig en relatief klein gebleven. Financieel gezond omdat de aangesloten 280 veehouders voor het kapitaal zorgen waardoor de inmenging „van buiten” te verwaarlozen is. Klein, omdat daardoor sneller kan worden ingespeeld op ontwikkelingen in en buiten de zuivelindustrieën. Een gesprek met een man, die opstapt omdat een man nu eenmaal niet eeuwig door kan gaan.
Oosterloo werd in 1916 geboren in Appelscha. „Ik ben altijd een Fries gebleven, in hart en nieren”, zegt hij. „In het Appelscha van mijn jeugd ben ik ook socialist geworden. Ik heb de veenarbeidersstakingen nog meegemaakt. Militaire politie te paard die inhakte op arbeiders”.
„Het onrecht, de armoede en de ongelijkheid maakten indruk op me. Vader was dorpstimmerman en we hadden het niet slecht. Maar op mijn twaalfde was ik al lid van de Jeugdbond Voor Onthouding want ik zag dat drankmisbruik veel ellende veroorzaakte. De arbeiders kregen hun loon uitbetaald in het café dat van de veenbaas was. Ook het kruidenierswinkeltje was van die man zodat de veenarbeiders volledig van hem afhankelijk waren”.
Oosterloo ging naar de mulo in Oosterwolde en in 1933 begon hij als manusje van alles bij de Coöperatieve zuivelfabriek in die plaats. Toen hij achttien werd sloot hij zich aan bij de SDAP (later PvdA), Jarenlang was hij monsternemer en fietste al om vier uur door het donkere Friese land. ‘s Avonds studeerde hij en haalde alle diploma's die in de zuivelindustrie te behalen waren. Oosterloo werd kwaliteitscontroleur en in 1939 werd hij tweede assistent-
Hij trouwde op 10 mei 1940 terwijl Nederland in oorlog was met Duitsland. Zijn vrouw, die hij in de jeugdbeweging had leren kennen, woonde in Donkerbroek en de Afsluitdijk was versperd.
Bruiloft
Het lukte Oosterloo om met een militair transport in Friesland te komen maar daar trof hij een versierde woning aan zonder bruiloftsgasten. Iedereen ging er vanuit dat het huwelijk niet door zou gaan en de aanstaande bruid was eerst ook niet van plan naar het stadhuis te gaan. Maar Oosterloo sleepte de familie weer bij elkaar na veel vijven en zessen werd de plechtigheid voltrokken. De reis terug verliep niet zonder hindernissen, want het jonge paar moest regelmatig dekking zoeken voor de aanvallen van Duitse vliegtuigen. „Maar ik had mijn bruid op de Duitsers veroverd”, lacht Oosterloo.
Na sombere oorlogsjaren trok het echtpaar naar Assen waar Oosterloo assistent-
T. Oosterloo directeur van ACMESA ASSEN met pensioen -
T. Oosterloo -
Verzet
Van de 46 zuivelbedrijven die het Noorden telde na de oorlog zijn zeven overgebleven: De rest verdween of sloot zich aan hij overkoepelende organisaties als de DOMO. Oosterloo verzette zich tegen aansluiting hoewel bij het nut van de DOMO inzag. „Dat is een zegen dat je beslissingen wil en kan nemen. Het lijkt wel eens of ik niet naar anderen luister maar dat is schijn, ik luister juist erg goed en maak dan in mezelf de afweging. Als directeur van een bedrijf waarvan uiteindelijk 350 gezinnen moeten leven, draag je een grote verantwoordelijkheid. Als ik een fout maak, kan dat nadelig zijn voor die mensen”.
Moeite
Hij geeft glimlachend toe dat hij verkeerde beslissingen niet graag erkent. „Ik heb er wel eens moeite mee toe te geven dat ik fout zat. Maar voor mezelf weet ik het dan maar al te goed en ook van foute beslissingen kun je leren”.
Hij ontwikkelde nieuwe producten en initiatieven maar zegt daar van: „Ja, de initiatieven komen meestal van mij, maar de mensen moeten het doen en ik wil mezelf dan ook nergens voor op de borst slaan. Ik word er voor betaald om dingen te bedenken”.
Oosterloo kwam als eerste Nederlandse fabrikant met vierkante kaas op de markt. In het begin werden die kazen stiekem geproduceerd want volgens een overheidsbesluit mochten alleen ronde kazen worden gemaakt. Een persoonlijke relatie met wijlen politicus Anne Vondeling (ook geboren in Appelscha) zorgde er voor dat Acmesa een vergunning kreeg.
Acmesa bedacht de vla-
Moeilijk
Oosterloo was nooit actief in openbare functies in de politiek, maar is binnen de PvdA altijd duidelijk aanwezig geweest. „Dat was wel eens moeilijk”, zegt hij. „Binnen de partij werd wel eens gedacht dat een directeur geen socialist kon zijn en zakelijke relaties gingen er soms vanuit dat je „voor die rooie rakker moest uitkijken”. Maar ik heb me daar nooit veel van aangetrokken omdat ik er rotsvast van overtuigd was en ben dat mijn kijk op de wereld goed is”.
Hij laat de resultaten zien van zijn bedrijfsvoering die op grote plakkaten aan de muur hangen. Rooskleurige cijfers tonen dat het bedrijf gezond is. „Zie je dat?”, lacht hij bij het afscheid. „Die nieuwe directeur valt met zijn kont in de roomboter”.
Geen venster -