Bron: Leeuwarder Courant 1985-04-02
Poppe de Vries nei 48 jier út ‘e suvel
BUITENPOST - „Ek al binne je achtenijirtich jier by deselde baas en kinne jo de fyltich fol meitsje, dan ek moatte jo gjin plak fan in oar ynnimme. Der binne safolle jongfeinten sûnder wurk. De VUT is der om de jongelju oan wurk te helpen. Dêrom meitsje ik gebrûk fan de VUT." Die 48 jaar in de zuivelfabriek in Gerkesklooster leverde gisteravond de 62-jarige Poppe de Vries wel een koninklijke onderscheiding op. Uit handen van wethouder Heimpe Veenstra van Achtkarspelen kreeg hij de zilveren medaille, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau.
's Middags had zijn echtgenote Hielkje de Vries-Peursun nog laten weten, dat al die drukte op de fabriek voor haar niet hoefde. 's Avonds zat ook zij met een glunderend gezicht in de kantine van de zuivelverwerkende industrie „De Twee Provinciën”. Met Poppe de Vries werd afscheid genomen van een zuivelarbeider van de oude stempel. Diploma's waren hem vreemd, wel kon hij op elke afdeling ingezet worden. Of zoals wethouder Veenstra hem schetste, De Vries behoorde bij de inventaris.
Poppe begon als veertienjarige jongen in 1937 bij de toenmalige zuivelfabriek „Wel.gelegen”, nadat hij ruim een half jaar in het losse werk had gezeten. Melkontvangst, boter- en kaasmakerij, werden hem niet vreemd, overal kon hij ingezet worden. ,”It wie in protte hânwurk en in lytse sechstich oeren simmerdeis. En dat foar trije hurde gûnen yn ‘e wike”. Met directeur Kramer kwamen de vernieuwingen en de machines. De Vries roemt vooral het werk van deze directeur. In zijn ogen is Kramer de man, die de zuivelfabriek in Gerkesklooster tot grote bloei heeft gebracht en tot een van de best betalende fabrieken.
Machines namen veel handwerk over.
„It wie hieltyd oanpasse, minder minsken en mear molke. Yn ‘38 ferwurken we ien miljoen kilo molke, it lêste jier in lytse 180 miljoen. Dit jier sil it wat minder wurde, de superheffing is ek by „De Twee Provinciën” te fernimmen”.
Poppe de Vries was de laatste jaren als centrifugist een belangrijke schakel. Leidde daarbij jongeren op, maar moest ook zelf wennen aan het gebruik van de computer. Veel van wat hij vroeger op gevoel deed, moest eerst met een rekenmachine gecontroleerd worden. Poppe paste zich aan, maar wierp alle cursussen ver van zich . „Ik wie te âld, it learen fan al dy nije dingen, dêr woe ik ner mear oan,” aldus De Vries, die bij al die nieuwe ontwikkelingen één ding vervoeide en wel de drie-ploegendienst.
Volgens hem gaat een nachtdienst alleen maar ten koste van de slaap in de morgenuren. Zijn vrouw begreep dat, waagde het niet om de stofzuiger uit de kast te halen als manlief sliep en trok ook de telefoon uit het contact.
Voor Poppe is het nu definitief gebeurd. Toch zal hij nog iedere dag een bezoek brengen aan de fabriek. Afval voor de varkens ophalen. Want wie denkt, dat de 62-jarige nu op zijn lauweren gaat rusten, heeft het mis. mis. Thuis aan de Dykhuisterweg wachten de varkens en kalveren op hun dagelijkse verzorging Uitbreiding van de veestapel met melkvee zit er niet in. De Vries wijst daarbij lachend op de superheffing maar het heeft een diepere achtergrond. „Foar trije bisten moatte jo krekt sa goed it lân yn en dat wol ik net mear”.
Evenmin wil De Vries terugblikken op zijn lange periode in de zuivel. Wel wil hij nog kwijt, dat hij tot tweemaal toe heeft geprobeerd elders onderdak te komen. Steeds was het directeur Kramer, die hem tegenhield. Het leverde automatisch loonsverhoging op. De laatste jaren was Poppe de Vries centrifugist. Naar zijn mening een ondergewaardeerde baan, vooral bij de niet-kenners. Veelal gaat de belangstelling uit naar de boter of de kaasmaker. „De minsken ferjitte dan wol, dat dy twa neat kinne sûnder in goede sentrifugist. Dy man is it hert fan it fabryk en sil dat ek bliuwe”.