#04/2024-10-09

voorgaande

terug naar lijst personen versie-7.0

Bron: Leeuwarder Courant 1985-05-25


De sfear fan froeger dy mis ik wolris wat

Dirk Scherjon halve eeuw in de zuivel

Dirk (Sjerjon controleert de kaasmelk op vetgehalte. (Foto Herre Kampen)


BERGUM - „Ik doch myn wurk noch mei wille. As ik eltse dei mei tsjinsin it fabryk ynstapt wie, hie ‘k wol earder ophâlden”. Dat zegt Dirk Scherjon (64) uit Bergum. Zondag is het precies vijftig jaar geleden, dat hij als dertienjarige in dienst trad van de Bergumer zuivelfabriek „Burgu­merdaem”. Volgende week zater­dag neemt hij afscheid van collega’s, directie en bestuur.


Kinst moandei fuort wol begjinne”, zei de toenmalige directeur Arend Hart­mans, toen klompmakerszoon Dirk Scherjon bij het fabriekskantoor aan­klopte om werk. Een bijna ongekend ge­luid in de jaren dertig met zijn grote werk­loosheid. Dirk liet er de mulo voor in de steek, hij kon drie gulden vijftig per week verdienen. Beginnen beteken des ‘s morgens in alle vroegte de boer op om melk­monsters te nemen. Later op de dag moest er geholpen worden op de condensaf­deling, in het laboratorium, in de kaasmakerij of in het pakhuis.


Dat afwisselende werk was een prima basis voor zijn huidige functie van bedrijfs- c­ontroleur. Scherjon bewaakt al ja­ren de kwaliteit en de vet- en vochtge­haltes van melkpoeder, boter en kaas. Daarnaast had en heeft hij tal van nevenf­uncties, zo­als arbeidsanalist, bege­leider van jonge zuivelarbeiders, lid van de ondernemings-r­aad en de personeels­vereniging en secretaris van de vak­bond. Ook buiten de fa­briek is Scherjon altijd actief geweest: in de gymnastiek, de EHBO en het onder­wijs. Hij kreeg daarvoor in mei 1977 een koninklijke onderscheiding.


Als bedrijfscontroleur was Scherjon sterk betrokken bij alle grote veranderingen in de zuivelbereiding. Hij stond mee aan de wieg van nieuwe kaassoorten als de „Kollumer” en de „Bergumer” en hij onderging de me­chanisatie van de kaasberei­ding, waarmee Bergum voorop liep. „De sfear en de gesellichheid fan froeger mis ik wolris wat”, zegt Scherjon. Vroeger stonden er zes man aan een kaasbak en dan vlogen de kwinksla­gen over en weer. Nu bedient één man zes kaasbereiders tegelijk.


De Bergumer fabriek hield stand bij de talloze concentraties in de zuivelin­dustrie. Scherjon is blij, dat een gedwon­gen overplaatsing hem bespaard is ge­bleven. De schaalvergroting blijkt ove­rigens wel uit de medailles die Dirk Schegon heeft ge­kregen van de Ko­ninklijke Nederlandse Zuivelbend. De bronzen medaille kreeg hij destijds na­mens „Burgumerdaem, de zilveren namens de „Foarûtgong” en de gouden, voor vijftig jaar trouwe dienst, komt volgende week namens de combina­tie Noord-Nederland van Frico en Domo.


D. Scharjon - Bergum - 50 jr. in de zuivel / bedrijfscontroleur- 1985

D. Scharjon

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl