#04/2020-
voorgaande
Zuivelhistorienederland.nl
Bron: Leeuwarder Courant 1964-
Afscheid B. van der Woude
Technisch directeur CCF, begon als jongste bediende
B. vd. Woude tijdens een rond-
Van wijlen de heer S. Hepkema, die de grondlegger is geweest van de Coöp. Condensfabriek Friesland te Leeuwarden, wordt gezegd, dat hij het vermogen had de juiste medewerkers te kiezen. Zijn eerste medewerker was de dertienjarige Bouwe van der Woude, die als jongste bediende bij hem in dienst trad en die nu bijna vijftig jaar later als technisch direkteur van de CCF afscheid van dit bedrijf neemt. In die tijd is de CCF het belangrijkste bedrijf van de Friese boer geworden dat altijd voor een extraatje op het melkgeld zorgt, en het is ook de belangrijkste eigen Friese onderneming geworden met vertakkingen door heel Nederland en vele andere landen van de wereld.
Zelfstudie
Een jaar na de start van de vereniging trad de heer Van der Woude in dienst als eerste van een reeks Van der Woudes, afkomstig uit een kuipersgezin aan de Kleine Breedeplaats te Harlingen. De CCF was toen nog in aanbouw bij de Tweede Kanaalbrug in Leeuwarden Het kantoor was nog gevestigd in de Baljeestraat bij de Friese Zuivelbond. In 1917 had de fabriek een jaar gedraaid en de klerk Van der Woude stond op de loonlijst voor vijf gulden. De jongeman volgde de wegen, die zovelen In die jaren gingen. Door avondscholen en zelfstudie verwierf hij zich de nodige kennis van boekhouden en handelscorresponden-
De heer Van der Woude was ondertussen geen jongste bediende gebleven en via het kantoor kwam hij terecht bij de fabrieksadministratie, waar hij de leiding kreeg van de technische administratie. De bedrijfsekonomie deed reeds vroeg zijn Intrede bij de CCF en de toenmalige adjunkt-
Rustig in de storm
Bij het afscheid van de heer S. Hepkema als direkteur van de fabriek in 1951 was de grondslag gelegd voor een bedrijf, dat tot grote ontwikkeling zou komen. Ir. J. B. Ritzema van Ikema werd toen tot hoofddirekteur benoemd met de heren A. A. Bouwes en B. van der Woude als commercieel en als technisch direkteur. Dit drietal heeft de CCF gemaakt tot een wereldbedrijf, dat niet alleen op alle markten thuis is, maar dat ook steeds meer van alle markten thuis is.
De commercieel direkteur voerde de fabriek met orders en kontrakten en de technisch direkteur moest maar zien hoe hij de zwellende stroom melk in de fabriek de baas werd. Jaarlijks spoelt er nu zo'n 350 miljoen kg melk door de leidingen van de CCF en wat daar dan aan wei en andere produkten nog achteraan komt. De heer Van der Woud was een rustige figuur in de stormachtige ontwikkeling van de CCF, die ook als voorzitter van de Ondernemingsraad zijn invloed op het bedrijf had.
Volgende week neemt de heer Van der Woude afscheid van de CCF, die hij nu bijna vijftig jaar heeft gediend en die hij heeft zien en doen groeien tot een bedrijf, dat ongeveer een derde deel van de melk in Friesland verwerkt tot een kwalitatief hoogstaand produkt. Dinsdag is er een receptie te zijner ere. Het zal een van de weinige ogenblikken in zijn leven zijn, waarop hij naar de voorgrond geschoven wordt op een manier, die hem niet ligt.
B. v.d. Woude technisch directeur CCF neemt afscheid -
B. vd. Woude
Geen frame -