#Ut/2020-08-04

versie-7.0

voorgaande

voorgaande

Schoorsteen zuivelfabriek ''Eemlandia'' herbouwd   


Geplaatst door Marcel Overbeek   

dinsdag 03 juli 2007   

In het kader van het herstel van het voormalige zuivelfabriek ''Eemlandia'' in Bunschoten is onlangs de herbouw gereedgekomen van de fabrieksschoorsteen.

De stoomzuivelfabriek ''Eemlandia'' aan de Veenestraat in Bunschoten werd in 1918 gebouwd. Het in strakke vormen opgetrokken fabrieksgebouw werd in 1963 gesloten, waarna het grote complex ruimte bood aan allerlei kleine bedrijven. Sinds enkele jaren is een omvangrijke restauratie in gang gezet onder beheer van de ''De Hollandsche Stadsherstel BV'' te Alkmaar. De ''Eemlandia'' is het enige overgebleven voorbeeld van een authentieke oude zuivelfabriek binnen de provincie Utrecht en staat op de rijksmonumentenlijst. Met de onlangs gereedgekomen herbouw van de 28 meter hoge gemetselde fabrieksschoorsteen is de derde en laatste fase in het restauratieproces voltooid. De nieuwe schoorsteen vervangt het in 1971 gesloopte originele exemplaar.   

Laatst geupdate op ( dinsdag 03 juli 2007 )   


Elders van internet - “Geschiedenis brandweer Bunschoten”

19 en 20 juli 1928
Zuivelfabriek Eemlandia brandt gedeeltelijk uit.


Ook via internet

De puup herrezen
Fabrieksschoorstenen worden vaker opgeblazen dan opgericht, omdat ze hun functie hebben verloren. Bunschoten vormt daarop een uitzondering. Daar is onlangs naast de voormalige stoomzuivelfabriek “Eemlandia” uit 1918 een nieuwe schoorsteen gebouwd. De pijp vervangt een in 1971 gesloopt exemplaar.
De herbouw van het 28 meter hoge gevaarte maakt deel uit van de derde en tevens laatste restauratiefase van deze fabriek.
De Hollandsche Stadsherstel www.dehollandsche.nl uit Alkmaar heeft in Bunschoten de leiding over de totale restauratie van dit belangrijke industriële monument. Binnen de provincie Utrecht is het de enige voormalige zuivelfabriek die zo compleet bewaard is gebleven.

Ook via internet


Situatie 26 woningen

n.b: naast de woningen van Eemlandia zijn we ook bezig met de restauratie van de oude melkfabriek Eemlandia:
De Hollandsche restaureert de voormalige stoomzuivelfabriek. Eemlandia te Bunschoten. Dit rijksmonument werd in 1918 gebouwd en is één van de weinig overgebleven monumentale zuivelfabrieken van Nederland.
In de loop der jaren is het monument met drie gebouwdelen uitgebreid. In 1928 met een pakhuis, in 1938 met een caseine-fabriek en in 1951 met een pakhuis/melkverstuivingspand.
De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de bouw van 26 vrije sector woningen op het voormalige fabrieksterrein.

RESTAURATIE EN HERBESTEMMING

Adres/ligging: St. Nicolaasweg

Plaats: Bunschoten


De Hollandsche restaureert de voormalige stoomzuivelfabriek Eemlandia te Bunschoten. Dit rijksmonument werd in 1918 gebouwd en is één van de weinig overgebleven monumentale zuivelfabrieken van Nederland. In de loop der jaren is het monument met drie gebouwdelen uitgebreid. In 1928 met een pakhuis, in 1938 met een caseïnefabriek en in 1951 met een pakhuis annex melkverstuivingspand.

Schoorsteenpijp gereed
Bij het complex behoort ook een schoorsteenpijp, deze werd in 1963 afgebroken. Dit beeldbepalende element is in het kader van de restauratie door De Hollandsche herbouwd. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf uit België. Het complex krijgt met de terugkeer van de schoorsteen zijn originele silhouet terug.

Op 12 september 2006 heeft dhr. M. van de Groep, wethouder te Bunschotende 5994 ste steen gelegd van de schoorsteenpijp. De handeling werd verricht op ruim 9 meter hoogte. De pijp heeft een totale hoogte van 28 meter.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de bouw van 26 vrije sector woningen op het voormalige fabrieksterrein.


In het pand zijn de ramen en deuren vernieuwd naar het originele ontwerp. Betonnen kozijnen werden speciaal voor dit restauratieproject vervaardigd. Karakteristiek aan het gebouw zijn de ventilatiekappen op het dak. Ook deze zijn geheel gerestaureerd.

Het dak is voor een groot deel vernieuwd en voorzien van nieuwe dakpannen van het originele type.




Bunschoten - 2/3

Bunschoten Restauratie schoorsteen

  Oorspronkelijke bron onderstaande tekst 10-08-2008   (2019 404)

12 sept. 2006 Wethouder M. van de Groep,  legt de 5994 ste steen

Foto’s van de schoorsteenbouw zijn off-line geplaats.

Oorspronkelijke koppelink niet meer aanwezig!

Zie oorspronkelijke tekst hier onder

voorgaande pagina volgende pagina naar pagina-01

Geen venster - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina voorgaande pagina