voorgaande

versie-7.0

#32/2020-08-07

vanaf 1980

Vanaf  1980

Molenschot Bastiaansen 1973-1999...... 2002- Heden

Bastiaansen Kaas failliet                                                                                                                                   Bron: www........


26-08-2002

MAASTRICHT, 26 augustus - Swenty Milk in Born is 23 augustus jl failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Het bedrijf, waar veertig mensen werken, verkeerde al langere tijd in financiële problemen, zo meldde het Limburgs Dagblad . Per jaar kocht Swenty Milk ongeveer 25 miljoen liter melk van veehouders in Limburg, dat verwerkt werd tot roomijs en slagroom. Het Belgische zuivelconcern Belgomilk haalt momenteel de melk op bij de 35 aan Swenty leverende melkveehou-ders.

Bastiaansen Kaas in Molenschot, een dochteronderneming van Swenty Milk waar sinds de oprichting in 1993 biologische melk wordt verwerkt, is ook failliet verklaard. De melk wordt sinds 22 augustus opgehaald door drie Nederlandse bedrijven: melkpoederproducent Hyproca (Ommen), zuivelhandelsmaatschappij Apollo (Nijmegen) en kaasbedrijf Henri Willig uit Katwoude (schapenmelk).

Piet Boons, voorzitter van Natuurweide, de belangenvereniging van biologische melkveehouders gaf in de Limburgse krant aan, dat het ondanks de faillietverklaring van Bastiaansen Kaas nog steeds mogelijk is, dat boeren zelf deze dochter-onderneming van Swenty overnemen. Volgens curator Wim Janssens zijn er echter nog vier andere belangstellenden, onder andere de zuivelcoöperatie CZ Rouveen. Het faillissement van Swenty Milk heeft ook gevolgen voor het dochter-bedrijf in het Belgisch-Limburgse Bree. Daar wordt melk van waterbuffels uit het Midden-Limburgse Ell tot mozzarella wordt verwerkt en werken twintig mensen. Tijdens de laatste Kaas- en Delicatessenbeurs in Houten stalen deze water-buffels nog de show bij de ingang van de beurs.


meer over Swenty Milk zie AGD  

Zoeken op: Swenty milk; Fabrelac; Peroma; ed.

Molenschot

SV:    Bio Kaas BV Aardstraat 31 5124 RW Molenschot Nederland

Bron:http://bastiaansen-bio.com/……./ geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Bio Kaas B.V.

De geschiedenis van Bio Kaas gaat reeds decennia terug. Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw begon de grondlegger van dit bedrijf Jan Bastiaansen met het vormen van de pijlers onder het bedrijf dat uitgroeide tot wat het vandaag is.


In chronologische volgorde volgen hieronder de belangrijkste gebeurte-nissen in de geschiedenis:

1973 – Op zoek naar een hobby volgt Jan Bastiaansen een cursus kaas-maken in de abdij van Postel.

1974 – In zijn garage aan huis wordt er opgestart met de verwerking van 700 liter rauwe koeienmelk.

1975 – De eerste leveringen worden gedaan aan De Kleine Aarde, één van de eerste biologische groothandels.

1979 – Het bedrijf groeit snel en een nieuwe productie faciliteit wordt gebouwd op de locatie waar het Bio Kaas B.V. zich nog steeds bevindt. Het richt zich op twee takken: kaasmaken en het opfokken van stieren.

1982 – De eerste windmolen wordt geplaatst waarmee een deel van het benodigde elektrisch verbruik zelf wordt opgewekt.

1984 – De business groeit door en verwerkt jaarlijks 3 miljoen liter melk. Er wordt een productiehal voor natte zuivel zoals boter, karnemelk en yoghurt gebouwd.

1990 – Het opfokken van stieren wordt gestaakt en de stallen worden omgebouwd naar magazijnen.

1995 – Natte zuivel is niet langer meer een speerpunt voor Bastiaansen en het focus wordt nu volledig gericht op het maken van kaas. De eerste trials van brie worden ingezet.

1996 – Een nieuw kaaspakhuis wordt gebouwd en twee pekelbaden wor-den geïnstalleerd.

1998 – Verdere specialisatie in bijzondere kazen, investeringen in rijpings-cellen voor blauwe en witte schimmelkazen.

1999 – Bastiaansen B.V. wordt verkocht aan het Limburgse Swenty Milk.

2001 – De range aan specialties wordt verder uitgebreid door de ontwik-keling van oppervlakte gerijpte rode cultuurkazen. Op last van het COKZ wordt de productie van wit schimmelkazen uitbesteedt aan Bettinehoeve.

2002Swenty Milk gaat failliet waardoor ook Bastiaansen B.V. Uitein-delijk failliet gaat.

2002Rouveen Kaasspecialiteiten neemt het bedrijf in Molenschot over en wordt in Bio Kaas B.V. hernoemd. De productie van Goudse soorten wordt naar Rouveen overgeheveld en de productie van rood cultuur kaas en blauwe schimmelkaas in Molenschot expandeert verder.

Door het samenvoegen van de eigen productie, de biologische kruiden-kazen van Rouveen Kaasspecialiteiten en de verse biologische geitenkaas producten van Bettinehoeve, kan Bio Kaas een groot en zeer gevarieerd pakket aan producten aanbieden.


Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl