#Ge 19/2024-10-11

voorgaande

voorgaande

versie-X7-3

  © versie Boek Jos Lankveld 2012

Vecomi - 2/2

Blz.

Korte beschrijving onderwerp                            1951-19?? / 1970-1972



230

6.4 Periode na 1945

[....]De latere samenwerking in topcoöperaties leidde echter tot een vergaande integratie van de exploitatie van de zuivelfabrieken binnen Coberco. In het proces dat leidde tot de vorming van Coberco als de zuivelcoöperatie van Oost-Nederland speelden de coöperaties Angerlo-Edrik; ANDI en Vecomi een belangrijke rol. Het ontstaan van Coberco schematisch weergegeven in afbeelding 6.26.


238

[....] De concentratie in consumptiemelksector ging verder met de fusie tussen 'Vecomi' en 'ANDI' per 1 maart 1970. De Verenigde Coöperatieve Melkinrichtingen 'Vecomi' te Arnhem en de Verenigde Coöperatieve Zuivelfabrieken 'ANDI' te Doetinchem gingen op in een nieuwe zuivelcoöperatie de Verenigde Coöperatieve Melkindustrie 'Vecomi' met de hoofdvestiging te Arnhem 120). Deze combinatie 'Vecomi' besloot eind maart 1972 tot een fusie met 'Coberco' en vormden vanaf dat moment de Verenigde Coöperatieve Melkindustrie 'Coberco' G.A. met hoofdzetel te Zutphen. Op dat moment was 'Coberco' de grootste zuivelonderneming in Nederland qua melkaanvoer en melkverwerking 121).


241

6.4.2.6 Hoofdstuk Sanering in het Gelders Rievierengebied.

[....] Aan de zelfstandigheid van Didam kwam per 4 maart 1967 een eind toen definitief werd besloten te fuseren met de combinatie van melkinrichtingen de “Vecomi” te Arnhem 141).


242

1e VECOMI 1952 (Zutphen)  Verenigde Coöperatieve Melkindustrie

[....] Er ontstond in 1948 een samenwerking tussen een drietal melkinrichtingen Mariëndaal te Apeldoorn, ACU te Almelo, Lonneker te Enschede en CAMIZ te Arnhem. Doel was het stimuleren van producten als gesteriliseerde melk en chocolademelk - die werd geproduceerd in de nieuwe melkinrichting van de CAMIZ.

In jan. 1952 leidde dit tot de oprichting van een topcoöperatie genaamd de Verenigde Coöperatieve Melkindustie ‘Vecomi’, waarin Mariëndaal, Lonneker, CAMIZ en de CCF (Leeuwarden)  participeerden.


242/243

2e VECOMI 1965 (Arnhen)  Verenigde Coöperatieve Melkinrichtingen

[....] In de directe omgeving van Arnhem was felle concurrentie op het gebied van consumptiemelk en consumptiemelkproducten tussen de buurfabrieken. Zo kon het gebeuren dat, na de bespreking over een oplossing voor de veelvuldig voorkomende problemen tussen de coöperaties Concordia te Wageningen, De Hoop te Bennekom en CAMIZ te Arnhem, het idee ontstond voor de noodzakelijke samenwerking 147).

Uit dat idee ontstond per 1 januari 1962 een nieuwe topcoöperatie met de onmogelijke naam Vecomi - Camiz - Concordia - De Hoop GA. De gekozen naam was waarschijnlijk nodig om iedereen binnen boord te houden. Na een periode, noodzakelijk voor het winnen van het vertrouwen, kon per 18 oktober 1965 een volledige fusie tot stand komen tussen de coöperaties onder de naam Verenigde Coöperatieve Melkinrichtingen 'Vecomi' 148). Daarmee was een belangrijke stap gezet naar de sanering van de zuivelindustrie in de regio, die in de daaropvolgende tien jaar in een versneld tempo in hoofdlijnen werd voltooid. [243] Het begon direct al met de overname in 1965 van de zuivelcoöperatie 'St. Joseph' te BenedenLeeuwen (115). Later kwam de belangrijke fusie tussen Vecomi en Andi tot stand. Door goede persoonlijke relaties vonden deze melkinrichtingen elkaar en fuseerden per 1 maart 1970 149) De nieuwe naam werd Verenigde Coöperatieve Melkindustrie 'Vecomi' met vestigingsplaats Arnhem 150). De aanduiding melkinrichting was dus vervangen door melkindustrie, waardoor dezelfde merknaam Vecomi kon worden gebruikt. De zuivelfabriek werd onderneming, de directeur vervangen door een hoofddirectie en de hoeveelheid verwerkte melk over 1965 steeg daardoor in vijf jaar met een factor vijf (zie tabel 6.7).


244

[....] De coöperaties van Horssen en Leeuwen zochten elk hun eigen weg. Op de algemene ledenvergadering van 31 maart 1964 160) van de Coöperatieve Leeuwensche Stoomzuivelfabriek 'St. Joseph' werd het principebesluit genomen tot liquidatie en aansluiting te zoeken bij Vecomi. Deze aansluiting werd in 1965 geëffectueerd met de afdeling Wageningen van Vecomi 161).


247

6.4.4 Op weg naar verdere integratie

[....] Het spel van samenwerking in de consumptiemelk en consumptiemelkproductensector begon rond Doetinchem met de vorming van de ANDI en rond Arnhem met de vorming van Vecomi en rond Nijmegen met de consolidatie binnen de 'Melkerij Lent'.

[....]  De vennootschap Coberco werd in 1970 omgezet in een coöperatie, de Coöperatieve Melkproduktenbedrijven 'Coberco GA' te Zutphen. Kort daarop ontstond er een fusie tussen Vecomi te Arnhem en Coberco te Zutphen.






Vecomi in ‘Boek Lankveld



voorgaande pagina