#NH/2024-10-08

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Wervershoof                                                                           (uit boek Aurora-Opmeer *)


In de op 29 september 1959 gehouden bestuursvergadering ligt er een verzoek op tafel van het bestuur van de coöp. zuivelfabriek ‘Eensge­zindheid’ in Wervershoof. ‘Of ‘Aurora’ de melk uit Wervershoof wil ophalen’.


Voorzitter Glas spreekt van ‘een moeilijk geval’. Wervershoof ligt name­lijk in het aan de COVEH toebedeelde werkgebied. Wervershoof wil zich echter niet bij deze combinatie aansluiten. Met ‘Melco’ kan geen overeenstemming worden bereikt. Glas: ‘We moeten er voor waken dat de melk van ‘Eensgezindheid’ niet richting ‘Prinses’ of ‘Amsterdam Noord gaat vloeien’.


Uitvoerige besprekingen volgen nu. Besloten wordt dat als er geen andere uitweg is ‘Aurora’ de melk wel zal halen. Op 21 oktober formu­leert het bestuur zijn eind-bod. 'Wervershoof verwerkt ca. 1.700.000 kg. melk. Vijf boeren, resp. in Zwaag-dijk en Andijk (samen goed voor 300.000 kg. melk), zullen aan COVEH blijven leveren. Vijf jaar lang wordt hun de ‘Aurora’-prijs gegarandeerd. ‘Aurora’ neemt het bedrijf over met lusten en lasten: incl. schuld van ca. f 7.000,-. ‘Aurora’ is ook bereid om de zorg voor het personeel, waar geen enkele sociale voorziening voor is getroffen, over te nemen. Wat ons dit gaat kosten is nog moeilijk te becijferen. In hun ledenvergadering van 27 oktober kunnen de leden van ‘Eensgezindheid’ dit bod aannemen of niet.


Het verlangen van Wervershoof- nog een nabetaling van één cent over het laatste boekjaar - wordt niet ingewilligd. ‘t Is ienmaal wel.


Op 24 oktober komt het bestuur extra bijeen. Samen met ‘Melco’voorzitter Nic. Hopman en Bondssecretaris Theo Tomson. Het bestuur van Wervershoof stààt namelijk op die ene cent extra: in totaal een bedrag van zo'n f 17.000,-.

Hopman en Tomson bepleiten het inwilligen van het verzoek: ‘om de melk voor ons - de coöperatie - veilig te stellen’.


‘Aurora’-secretaris Arie Berkhout noemt dat ‘gemakkelijk praten. Wanneer wij aan die verlangens toegeven zal onze positie er bij onderhandelingen met andere fabrieken niet gemakkelijker op worden’. Uiteindelijk wordt het ver­langen van Wervershoof met 5 stemmen vóór en vier tegen ingewilligd. Tegenstanders zijn vice-voorzitter Jac. Oudejans, secretaris A. Berk­hout en de leden W. Berkhout en Jac. Klaver. Met een extraatje van zo'n f 17.000,- voor de boeren van ‘Eensgezindheid’ wordt de particu­liere zuivelindustrie (-‘De Prinses’ Ursem ) buiten de deur gehouden. Op 6 november keurt de ledenvergadering de overeenkomst goed. Zondag 8 november rijdt de ‘Aurora’-melkwagen voor het eerst door Wervershoof. De ‘Eensgezindheid’ is dicht.


* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII

   Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993  http://www.westfriesgenootschap.nl


Wervershoof

Wervershoof  CZ. De Eensgezindheid 1916 - 1959

Bron: Gedenkboek 50 jr. zuivelbond - 1956

Bron: www.Beeldarchief Noord-Holland.......

Bron: www.Beeldarchief Noord-Holland.......

Bron: Boek Aurora Opmeer - 1993


Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

Bron: via mail .......T. Jansen