#ZH/2020-
voorgaande
voorgaande
Rotterdam Rotterdamse Melk Inrichting -
Bron: gedenkboek 40 jr. VVZM -
De RMI / R.M.I., een van de Melkinrichtingen van Rotterdam
Iedere wat oudere Rotterdammer heeft herinneringen aan de RMI / R.M.I., een van de Melkinrichtingen van Rotterdam. Wat Aad natuurlijk interesseert is de vraag, wanneer is de RMI / R.M.I. opgericht en gelukkig vond hij dit over de RMI / R.M.I., een van de Melkinrichtingen van Rotterdam.
Onderstaande tekst geschreven in 1913:
Melk neemt onder de voedingsmiddelen van den mensch een eerste plaats in. Goede, onvervalschte melk bevat alle tot opbouw en instandhouding van het menschelijk organisme noodige voedingsstoffen en behoort bovendien bij de tegenwoordige melkprijzen tot de goedkoopste voedingsmiddelen.
Is echter de koemelk onrein gewonnen, afkomstig van ongezonde koeien, of wordt zij later bij de aflevering aan den consument vervalscht of onhygiënisch behandeld, zoo gaat hierdoor niet alleen de voedingswaarde belangrijk terug, maar zelfs wordt hèt gebruik van dergelijke melk een direct gevaar voor de gezondheid van den verbruiker.
In den strijd welke in den loop der laatste 30 jaren tegen slechte en vervalschte melk gestreden is, hebben vooral de goed geleide melkinrichtingen een belangrijke rol gespeeld en de aanmerkelijke verbetering in kwaliteit van de consumptie-
Als een der oudste en grootste melkinrichtingen hier te lande mag ongetwijfeld "De Rotterdamsche Melkinrichting" (RMI / R.M.I.) genoemd worden. In 1879 is de RMI / R.M.I. op zeer bescheiden schaal opgericht, met een personeel van oorspronkelijk slechts 3 man, maar wist zij zich al spoedig, onder de zeer bekwame leiding van haren in 1910 overleden Directeur, den Heer G. C. van der Leck Sr., tot een zaak van beteekenis op te werken, welke, door het afleveren van een uitstekend product in Rotterdam een zeer goeden naam verkreeg.
De waardeering van het publiek voor dit streven naar een prima product bleek uit de van den aanvang af steeds voortdurende uitbreiding, ondanks felle concurrentie van andere melkinrichtingen, welke meenden door het aanbieden van een minderwaardig en daardoor goedkooper product, de oudere zaak te kunnen verdringen.
Zij kwamen hierin echter bedrogen uit en op dit oogenblik heeft de "Rotterdamsche Melkinrichting" (RMI / R.M.I.) zich ontwikkeld tot één van de grootste, zoo niet de grootste, melkinrichting van ons land.
De omvang van het tegenwoordig bedrijf wordt door de volgende gegevens nader geïllustreerd:
De Vennootschap "Rotterdamsche Melkinrichting" (RMI / R.M.I.) beschikt nu over een kantoorgebouw met laboratorium en afleveringslokaal aan het Noordplein 45, een stoomzuivelfabriek en hygiënische melkstal aan den Bergweg, drie afleveringslokalen in het zuiden, oosten en westen van de stad, een boerderij met uitgebreide varkensmesterij in den Prins Alexanderpolder, benevens 21 verkooplokalen door de geheele stad verspreid.
Het personeel bedraagt + 280 personen en de jaarlijksche melkomzet momenteel ca 11 millioen Liter.
Naast volle zoete melk worden nog de navolgende producten in den handel gebracht:
Gepasteuriseerde merk in flesschen, gezondheidsmelk uit de modelstal, room, karnemelk, karnemelk in flesschen, speciaal voor zuigelingenvoeding, Yoghurt, karnemelk met gort, centrifugemelk, boter, diverse kaassoorten en eieren.
Alle producten staan onder scherpe controle, zoowel in eigen laboratorium als ook van scheikundige bureaux.
Hetzelfde geldt voor de boerderijen welke de melk leveren, van welke het vee door de vee-
De Rotterdamsche Melkinrichting" (RMI / R.M.I.) aan de Bergweg 42 van Rotterdam
Het interieur van het afleveringslokaal van de Rotterdamsche Melkinrichting" (RMI / R.M.I.)
aan het Noordplein 45 van Rotterdam
=============================================================================================================
Voorbeeld van wat er nog meer is te vinden op de site van www.engelfriet.com
dit verhaal van Hans :
...........
“De schreeuwende scharensliep”
Wie niet schreeuwend langs kwamen waren de bakker en de melkboer.
Met de bakker en de melkboer was toch wel iets eigenaardigs mee aan de hand. Deze lieden hadden een vaste klantenkring. Nederland was in die tijd verdeeld in zuilen t.w. rooms katholiek -
Ik weet het nog goed, welke bakkers en melkboeren op deze wijze werkten: Aurore, R.M.I. en de Vooruitgang, dat waren de bekende namen van die tijd van melkboeren.
ook van Alex...., maar we hebben ook een eigen melkboer hoor....
De namen van de bakkers weet ik niet meer, maar wel dat bakker den Hartigh, gevestigd aan de Gordelweg een bekende bakker was.
Nu was men bij ons thuis niet zo zeer gevoelig voor die zuilenindeling. Natuurlijk men las uitsluitend de goed christelijke pers, maar bij aankoop van artikelen en vooral voeding werd toch gekeken naar de prijzen. Bij bakker den Hartigh werd wel brood gekocht en de melkproducten werden naar mijn mening betrokken van de Vooruitgang ( nb. voortkomende uit de socialistische partij, want het was een coöperatie).
De melkboer heb ik op zaterdag vaak geholpen, waarmee ik zelfs f. 0,25 verdiende voor een middag.
Heel opmerkelijk was het echter wel, dat in de vakantieperiode het "zuilen-
kijk da's nou een gezellige melkboer, die zette ons gezin zomaar op de foto, en nog wel voor ons huis in de Willebrordusstraat
We kregen de volgende reaktie met foto van Nellie:
De Coöperatie was een melkfabriek, maar er waren ook enkele supermarkten ( kleine) van net als de Spar, ze werden de Coöp genoemd. Maar het hoofdmenu van de verkoop was zuivel. De concurrent van waar mijn vader werkte, heette Sterovita ( IJsselmonde ), er was ook de RMI ( Oranjeboomstraat ) en de Combinatie. ( Overschie )
Alles is in de jaren, 1963, gefuseerd en werd toen De Melkunie, mijn vader moest toen helemaal op zijn brommertje en zijn fiets naar de Spaanse Polder tussen Overschie en Schiedam, volcontinu diensten draaide hij. Momenteel heet alles nu weer Campina, waarvan mijn moeder nog haar pensioen ontvangt.
Waar de Coöperatie / Coöp zijn fabriek had, heeft mijn vader nooit verteld ( het was maar een kleine fabriek ) en de karnemelk van De Melkunie was toch de lekkerste !!!!!
50 jaar 1904 -
Ik vond het hartstikke leuk om te lezen en misschien vindt iemand het leuk om te weten:
In het oude RMI pand aan de Blekerstraat in Rotterdam hebben wij ons onlangs gevestigd met een Reclamebureau. Hoewel... reclamebureau, we noemen het liever een creatieve werkplaats. Vandaar dat we ook spontaan verliefd werden op het oude pand van de RMI. We zijn gevestigd in het bovenste gedeelte van het pand en het onderste gedeelte wordt gebruikt door een galerie.
We hebben wel het gevoel van de RMI in stand willen houden en hebben ons bedrijf daarom The Dairy genoemd, wat staat voor zuivelfabriek.
Als je wilt weten hoe het eruit ziet kijk dan even op www.thedairy.nl
Groet, Rogier Oster
-
Via mijn zoon kreeg ik het verhaal van de RMI. Ik herinner mij die winkels nog goed, maar wij kochten daar niet, het waren winkels van de concurrentie.
Mijn vader L.A. Castelein (1901-
Hij was daar chef van het kantoor en kocht ook in, wat tijdens de oorlog uitstekend van pas kwam omdat hij de melkleverende boeren goed kende.
De bakkerij was gevestigd aan de Binnenweg, en ik herinner mij dat wij midden in oorlogstijd wel eens koekjes kregen, die stiekum door een employé bij ons thuis werden gebracht.
De Cooperatie had ook enige winkels waar kaas en vleeswaren werden verkocht.
Succes met je onderneming! Greta Castelein
Rotterdam RMI 1879-
.Rotterdam -
Geen frame -
▲ Knipsels RMI