#Li/2024-10-09

voorgaande

versie-7.0

 Kaasopslag en verwerking ZNZ opslag / koelcel Roermond

Roermond                                                                          bron:     http://www.zuivelhistorie.nl/?PageID=122   (2017-02-02)         


Over Roermond kan Savelkouls het volgende melden: “Uit eigen kennis weet ik dat de foto’s van rond 1970-1975 moeten zijn. Zeker niet van latere datum. De foto’s zijn zeer vermoedelijk gemaakt door fotograaf Sommers uit Roermond. Sommers maakte in de jaren 70-80-90 altijd de fotoreportages bij jubilea in het bedrijf Roermond. Hij was zoiets als de huisfotograaf. Ik vermoed daarom dat deze foto’s ook door hem gemaakt zijn. De foto’s, tijdelijk aan mij ter beschikking gesteld door een zoon van voormalig bedrijfsdirecteur J.A. Heerkens, bevinden zich in een groot album. Ik vermoed dat dit album aan Heerkens (overleden in 2001) is aangeboden bij zijn afscheid, rond 1975.” Het bedrijf in Roermond, gebouwd in 1934 was een koel- en vrieshuis voor boter en andere producten. Vanaf de jaren 60 tot 1991 gebruikte DMV-Campina het voor opslag- en verpakking van kaas. Het gebouw is in 2014 gesloopt.

http://www.zuivelhistorie.nl/?PageID=122

 Geplaatst als © versie

Z.N.Z. - 5/5 Roermond

 Top

 Top

 Top

 Top

 Top

 Top

 Top

 Top

 Top

 Top

20.000 ton kaas in Roermond


Tachtig jaar lang (1934-2014) heeft in Roermond het Zuid Nederlandsch Koelhuis gestaan. In de jaren tachtig was er 20.000 ton kaas opgeslagen. Frans Savelkouls, oud-medewerker van Friesland Campina, heeft zojuist een boek met veel foto’s gepubliceerd over de geschiedenis van dit koelhuis: Boter, Eieren & Kaas.

 

In het begin stond het koelhuis aan de Prins Bernhardstraat vol met eieren, boter, vlees, groenten en fruit. Vanaf de jaren 40 was boter het voornaamste product, na 1969 werd het een kaaspakhuis. Op het hoogtepunt lag er 20.000 ton kaas en werkte er 200 mannen en vrouwen. Van die laatste periode staan elders op deze website foto’s.


Frans Savelkouls beschrijft hoe Limburgse notabelen ‘met verstand en grote voorzichtigheid’ omgingen met het geld van de boerenbevolking in Limburg en Oost-Brabant en tegelijkertijd durfden te investeren in een onderneming van grote omvang. De eerste 10 jaar waren direct de meest roerige met de crisis van de jaren dertig en de wereldoorlog die daarop volgde. Het koelhuis speelde een belangrijke bij het inspelen op de wisselende marktomstandigheden.


Meerwaarde

Savelkouls heeft een meerwaarde aan dit boek gegeven door veel fotomateriaal op te nemen, in totaal zo’n 20 pagina’s. We zien niet alleen de leidinggevenden maar ook de medewerkers, waaronder de ondernemingsraad en de personeelsvereniging. Bijzonder voor een gedenkboek zijn de genealogische gegevens van de voornaamste bestuurders en directeuren van het koelhuis. Hij ontdekte dat deze ‘regenten’, die behoorden tot de ‘smalle intellectuele top van de samenleving’, ook familie van elkaar waren in een flink aantal gevallen.


Het boek Boter, Eieren & Kaas is verkrijgbaar bij de auteur: Frans Savelkouls, Dieze 51, 5061 NV Oisterwijk, e-mail: frans.ans.savelkouls@hetnet.nl

 Boek over ZNZ pakhuis’

http://www.zuivelhistorie.nl/?PageID=123

  ▼Boek ZNZ

 ▼ Foto’s

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

voorgaande pagina

Zuivelfabrieken.nl

voorgaande pagina naar pagina-01 ZNZ