#42/2020-08-08

naar boekenlijst volgende boek voorgaande boek versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

voorgaande

voorgaande

  Auteur: Harm Schelhaas – oud voorzitter Produktschap Zuivel                


  Boek Titel:  De landbouw tussen voedselcrisis en overschotten

  Uitgever: Wageningen Academic Publishers, 160 pag. 29 euro

   ISBN: 978-90-8686-734-9     Google play versie


   Boer produceert geen auto

    NRC Boeken (bron)


   Donderdag 3 juni 2010 door Hans van der Lugt


  Het debat over de landbouw in Europa hinkt op twee benen: subsidies en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Boeren worden vaak gezien als belastingprofiteurs, maar zodra het gaat om dierenwel-zijn eist de burger van alles – grote hokken, niet te veel landbouwgif – wat boe­ren geld kost zonder dat de burger er veel voor wil betalen.

   De tendens in Europa is liberalisering van de markt én hogere eisen aan de productiemethoden. Maar kan dat wel? Is de markt voor voedsel wel te liberaliseren, zonder dat we op een dag geen boer – en geen brood – meer hebben? Kunnen wij nog wel eisen stellen aan ons voedsel, het verbie­den van groeihormonen bijvoor-beeld, als de hele wereld vrijelijk naar ons kan exporteren?


   „De huidige discussie over het landbouwbeleid wordt te veel beheerst door mythen en oneigenlijke argu-menten, zowel door politici als door boerenleiders”, schrijft Harm Schelhaas in De landbouw tussen voedselcrisis en overschotten. Schelhaas, oud-voorzitter van het Productschap Zuivel, zet helder uiteen dat de landbouw een fundamenteel andere economische sector is dan industrie of dienstverlening. Voor Schelhaas is de conclusie die daar uit volgt ook helder: de liberalisering van de voedselproductie, zoals de komende afschaffing van het melkquotum, is verkeerd.


   Als een autoproducent niet al zijn auto’s meer kwijt kan, laat hij de lopende band wat langzamer lo­pen of ontslaat een deel van zijn personeel. Wat hij nooit zal doen, is blijven produceren om auto’s tegen een lage prijs weg te geven.

   De melkveehouder daarentegen kan nooit voor korte tijd zijn productie terugdraaien. Hij hoort pas achteraf welke prijs hij krijgt.

   Akkerbouwers hebben weer een ander probleem. De oogst kan fluctueren, terwijl de vraag naar bij­voorbeeld graan stabiel is.


   „Waar ook ter wereld de oogst tegenvalt, het aantal armen in de ontwikkelingslanden zal toenemen”, zo citeert Schelhaas met instemming de Indiër Kirit Parikh. Dat is precies wat we bij de laatste crisis hebben gezien toen er tientallen miljoenen hongerende in de derde wereld bijkwamen. Het dramatische was echter dat het toen niet alleen werd veroorzaakt door slechte oogsten, maar vooral doordat we in het Westen opeens gesubsidieerde granen als biobrandstof zijn gaan gebrui­ken.


   Schelhaas geeft een zevental redenen waarom de landbouw niet aan de vrije markt kan worden overgelaten. Het beleid tot dusver heeft echter ook schaduwkanten, zo erkent hij, zoals de dumping van overschotten op de wereldmarkt waar vooral boeren in ontwikkelingslanden zwaar onder lijden. Maar dat betekent niet dat liberalisering een antwoord is – ook niet voor arme boeren in ontwikke­lingslanden. Grote bedrijven in bijvoorbeeld de voedselindustrie en grote boeren in Zuid-Amerika, zoals soja- en vleesproducenten, zijn de enige die profiteren van liberalisering van wereldmarkten.

   

Schelhaas zoekt de oplossing voor het in stand houden van de boerenstand in Europa – „onmisbaar voor de wereldvoedselvoorziening” – in productiebeheersing, waardoor boeren altijd een goede prijs voor hun producten kunnen vragen.


   „Het kost veel minder overheidsgeld, het bestrijdt de oorzaken van de problemen, het werkt veel be­ter ten opzichte van de derde wereld, is beter voor het milieu en ook beter voor het agrarisch inko­men.”

Schelhaas is niet de enige die deze oplossing voorstaat. Twee dissidente organisaties in het Neder­landse boeren­landschap zitten op dezelfde lijn: de Nederlandse Akker­bouw Vakbond en de Neder­landse Melkveehouders Vak­bond. Maar politiek hebben deze organisaties weinig in de melk te brokkelen.

Een boek met als thema; de gevaren  van de ‘vrije markt’ voor de landbouw....vooral voor de melkveehouderij!

Gevaar van volledige vrije markt in de melkveehouderij

Boek - De Landbouw tussen voedselcrises en overschotten

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl