#42/2024-
voorgaande
voorgaande
Bron: tekst Fries Dagblad
Dominee vredestichter bij ‘it fabryk’
Oosterwolde -
Mulder maakte de Friese zuivelhistorie van dichtbij mee. Hij werkte als arbeider in de zuivelfabrieken van Oudega (Sm), Makkinga en Blokzijl en kwam later op kantoor van de fabriek in Makkinga terecht. Het was de tijd dat de boeren het melkgeld op zaterdagmorgen op kantoor ophaalden.
In het nawoord geeft de schrijver aan dat het boek niet is bedoeld voor een breed publiek. ,,Foar in boel minsken sil it skreaune neat betsjutte, it is net in spannend ferhaal’’, zo stelt hij. Maar het zijn de oud-
Mulder vertelt ook van de vrijzinnige hervormde dominee A. Carsjens. Van 1910 tot 1951 was hij dominee in Oudega. Hij was een man van aanzien, die veel voor de dorpsgemeenschap heeft betekend. Wanneer er ruzie was, kwam Carsjens als vredestichter in actie. Zo ook in de coöperatieve zuivelfabriek. Maar om mee te mogen praten moest hij lid worden van de coöperatie. Dominee kocht een koe, leverde de melk aan de fabriek en werd lid. Tijdens een buitengewone ledenvergadering nam Carsjens als eerste het woord en kreeg hij de ruziënde partijen weer bij elkaar.
Werken op zondag was altijd een heikel onderwerp in de zuivel. Op de boerderij moest wel worden gewerkt. Mulder geeft aan dat er zomers bij warm weer ook in de zuivelfabriek op zondagochtend gewerkt werd om de melk te verwerken, maar dat werd niet door iedereen goed begrepen.
Yn en om it búterfabriek -
Mogelijk nog leverbaar http://www.afuk.nl
Albert Mulder bij zijn verzameling oude gereedschappen LC 1994
Boek -
Geen frame -